W trójkąt równoboczny o boku długości 6cm wpisano kwadrat. Oblicz pole tego kwadratu.
Zbyszek vel AtrurDitu: W trójkąt równoboczny o boku długości 6cm wpisano kwadrat. Oblicz pole tego kwadratu.
28 lut 21:19
Zbyszek vel AtrurDitu: Wychodzi mi błędny wynik gdy robie to proporcjami. Tzn. porównuje trójkąt powstały po
przedzieleniu dużego na dwa wzdłuż wysokości oraz mały, którego jeden z boków to bok
kwadratu.Proszę o pomoc bądź podpowiedz.
28 lut 21:21
Bogdan:
Są tu trójkąty podobne.
x - długość boku kwadratu.
a - dlugość boku trójkąta.
h = (1/2)a√3 - wysokość trójkąta równobocznego.
a/x = h/(h - x)
Dalej sobie poradzisz.
28 lut 21:25
Zbyszek vel AtrurDitu: No właśnie ja tak robie. Gdzie x=6 , h=3√3
x=18√3/(3√3+6)
x≈8,2076834 i.... to jest błędna odpowiedź. Więc co teraz?
28 lut 21:31
Zbyszek vel AtrurDitu: Przepraszam ale to 8,2076834 to oczywiście pole kwadratu i to ono się nie zgadza.
28 lut 21:34
Zbyszek vel AtrurDitu: Pole kwadratu=(18√3/(3√3+6))2≈8,02.... Błędna odpowiedź.Proszę o pomoc.
28 lut 21:37
Eta:
Witam Zbyszku!

Pole kwadratu jest:
P= 108( 2 -
√3) [ j
2]
Nie ma sensu obliczać x oblicz od razu x
2
bo pole = x
2 i napewno taki wynik otrzymasz!
Pozdrawiam!
28 lut 21:42
Basia:
nie x tylko a=6
masz dany bok trójkata
h = a√3/2 = 3√3
6/x = 3√3 / (3√3 - x)
6(3√3 - x) = 3√3x /:3
2(3√3-x) = √3x
6√3 - 2x = √3x
√3x + 2x = 6√3
x(2 + √3) = 6√3
6√3 2 - √3 12√3 - 6*3
x = --------------- * ------------- = -------------------- = 12√3 - 18
2 + √3 2 - √3 4 - 3
28 lut 21:45
Eta:
Fakt! Walnęłam się w rachunkach




x = 6
√3 /( 2 +
√3)
to
x
2 = 36*3( 7 - 4
√3) = 108 ( 7 -4
√3)
czyli tak jak u Basi
28 lut 21:52
Basia:
mnie pole wychodzi inaczej
x = 6(2√3 - 3)
P = x2
P = 36(4*3 - 12√3 + 9) = 36(21 - 12√3 = 108(7 - 4√3)
ale może się gdzieś pomyliłam w rachunkach
jeszcze raz przeliczę
28 lut 21:53
Basia: A to już nie muszę ! Witaj Eto !
28 lut 21:54
Eta:
Nie Basiu , to ja nie podniosłm mianownika do kwadratu:
jest dobrze !
28 lut 21:55
Zbyszek vel AtrurDitu: W odpowiedzi mam : 108(7-4
√3) Jest dobrze

Dziękuje Wam wszystkim za pomoc!
28 lut 22:09
Eta: Czyli OK
28 lut 22:21