matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.4.2018
Zadania
Odp.
2
jc:
Jak policzyć całkę
x
2
+1
∫
dx ?
x
4
−x
2
+1
2
nick:
Skończony ciąg arytmetyczny (an) określony jest wzorem an= 2n+3 .Wzięto kilka końcowych wyrazów tego ciągu.Ich suma jest równa 145 ,a suma najmniejszego i największego wziętych
1
SEKS INSTRUKTOR:
Rozwiąż równania początkowe i wyznacz rozwiązania podanych zagadnień początkowych
5
mk:
:::rysunek::: Hej, coś mi się nie zgadza w tym zadaniu, sprawdzi ktoś? W trójkącie prostokątnym jeden
10
ech:
:::rysunek::: Zdarzenia A i B są jednakowo prawdopodobne, prawdopodobieństwo zdarzenia A ∪ B jest równe
10
Ale:
Całka wymierna:
1
Całka:
x
4
+1
∫
dx jest jakiś szybszy sposób niż zastąpić x
2
t i rozbijać na ułamki proste? bo
x
6
+1
zaczęłam tak robić i się gubię ...
4
abc:
Oblicz, ile jest dziesięciocyfrowych liczb naturalnych o sumie cyfr równej 5, w zapisie których występują cyfry ze zbioru 0,1,3,4,5.
6
Andrzej:
Ala ma ksiazki na trzech polkach Na drugiej polce ma o 15 ksiazek mniej niz na pierwszej i dwa razy wiecej niz na trzeciej
1
Jan:
trapez prostokątny o podstawach 5 i 11 oraz kącie ostrym 45 stopni obraca się wokół dłuższej podstawy. Oblicz objętość powstałej bryły
5
Gustavo:
Rozwiąż równanie cosx+sin3x=0 w przedziale <pi, 2pi>
1
Gustavo:
Na trójkącie równoramiennym ABC (AC=BC) opisany jest okrąg. Cięćiwa CD tego okręgu przecina podstawę AB trójkąa ABC w punkcie F, natomiast cięćiwa CE w punkcie G.
2
Pingwin4:
Sześcian o krawędzi długości 10 cm przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną do niej pod kątem 50 stopni. Uzasadnij, że przekrój jest trójkątem i oblicz pole
13
Michał:
Hej kolejne zadanko z którym mam problem... Wyznacz współrzędne punktu przecięcia symetralnych bokow trójkata ABC
0
korad:
W zależności od wartości parametru a wyznacz ekstrema funkcji: f(x,y)=2x
2
−axy+2y
2
−6x
2
xyz:
Dany jest trójkąt ABC. Punkty D, E, F leżą odpowiednio na bokach AB, BC oraz CA. Wykaż, że okręgi opisane na trójkątach BDE, FEC i ADF przecinają się w jednym punkcie.
2
ola785:
sinxcosx=sinπ/4
8
reds:
Ktoś może wytłumaczyć mi co oznaczają podane niżej wzory i jak one działają? A∪B
4
Michał:
Dobry wieczór
Zasntanawiam się jak jak wyznaczyć współrzędne punktu B symetrycznego do punktu A względem
2
Michał:
Dobry wieczór
Zasntanawiam się jak jak wyznaczyć współrzędne punktu B symetrycznego do punktu A względem
4
Zuzia:
:::rysunek::: ZI:KI:EI=1:2:3 Oblicz miarę kąta ZIK
4
mate:
O nieskończonym ciągu (an) wiadomo, że jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 4. Ciąg (xn) jest określony wzorem xn=2
a
n. Wykaż, że ciąg (xn) jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q=16.
2
Pingwin4:
uzasadnij ze sin
4
−cos
4
=1−cos
2
alfa
2
mate:
Iloczyn trzech pierwszych wyrazów nieskończonego, malejącego ciągu geometrycznego jest równy 27, a suma sześcianów tych wyrazów jest równa 757. Oblicz sumę wszystkich wyrazów
1
mate:
Iloczyn trzech pierwszych wyrazów nieskończonego, malejącego ciągu geometrycznego jest równy 27, a suma sześcianów tych wyrazów jest równa 757. Oblicz sumę wszystkich wyrazów
5
Pingwin4:
Próbkę o masie m
o
= 10 ,g pewnego sztucznego tworzywa zawierającego węgiel trafiła do zmiemi. Oblicz logm, gdzie m jest masą tego tworzywa, które pozostanie w ziemi 4500 lat. Czas
1
Pingwin4:
Próbkę o masie m
o
= 10 ,g pewnego sztucznego tworzywa zawierającego węgiel trafiła do zmiemi. Oblicz logm, gdzie m jest masą tego tworzywa, które pozostanie w ziemi 4500 lat. Czas
0
Wielki Poślad:
(x−1)
n
∑
(n+1)ln
2
(n+1)
1
Matmatik:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy wynosi α, a bok podstawy wynosi a. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2
Pingwin4:
Wykaż, że jeżeli krawędzie boczne ostrosłupa o podstawie czworokątnej tworzą z płaszczyzną jego
1
Matmatik:
Wysokosc sciany bocznej czworoscianu foremnego wynosi 5
√
3
.
2
NOkdem:
10 tomów książek z tym 1i2 są o prawdopodbieństwie: −Na ile sposobów można ustalić aby książki stały
1
NOkdem:
10 tomów książek z tym 1i2 są o prawdopodbieństwie: −Na ile sposobów można ustalić aby książki stały
1
Ewel:
Róża kosztuje 8 zł, a tulipan 5 zł. Bukiet składa się z róż i tulipanów i kosztuje 44 zł. Gdyby bukiet składał się z 2 róż więcej i o 1 tulipana mniej to kosztowałby o 11 zł więcej.
1
NOkdem:
na ile sposobów można rozmieścić 20 identycznych kul w pięciu różnych szufladach tak,aby w każdej
1
Piotr:
Na okręgu zaznaczono 7 punktów. Ile jest wszystkich odcinków o końcach w tych punktach ?
1
Piotr:
Na okręgu zaznaczono 7 punktów. Ile jest wszystkich odcinków o końcach w tych punktach ?
9
reds:
W urnie jest 5 kul białych, 5 zielonych i 5 czarnych. Kule każdego koloru zostały ponumerowane od 1 do 5/ Losujemy 1 kulę.
1
RiviT:
Punkt S jest wierzchołkiem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, a punkty E, F są odpowiednio środkami krawędzi AB i CD jego podstawy. Krawędź podstawy i wysokość tego ostrosłupa mają taką
5
Takosen:
W jaki sposób obliczyć obszar całkowania? Jeżeli mam obliczyć objętość z funkcji z
2
=x
2
+y
2
z=2−x
2
−y
2
porównywałem te dwa równania ale jakoś mi nie wychodzi proszę o pomoc
2
Janek191:
a
7
= 0
2
00000:
W trójkąt równoboczny o boku długości a wpisano koło, a w które wpisano trójkąt równoboczny, a w ten trójkąt znowu koło itd. Oblicz sumę długości promieni.
1
lub:
Oblicz granice przy x dążącym do 1
3−2x
(
)
1\ln(2−x)
x
0
lub:
Oblicz granice przy x dążącym do 1
3−2x
(
)
1\ln(2−x)
x
1
RiviT:
Dany jest ostrosłup trójkątny ABCS, w którym krawędź boczna AS jest jednocześnie wysokością ostrosłupa, a kąt między każdymi dwiema krawędziami bocznymi jest równy 60. Przez punkt D
1
RiviT:
Dany jest ostrosłup trójkątny ABCS, w którym krawędź boczna AS jest jednocześnie wysokością ostrosłupa, a kąt między każdymi dwiema krawędziami bocznymi jest równy 60. Przez punkt D
5
koza:
to nie ty ? http://matematyka.pisz.pl/forum/274363.html
2
poziomka:
Naszkicuj wykres ciągu (a
n
), jeśli dany jest wyraz ogólny tego ciągu: a
n
=n
2
−5n, n ∊ N
+
6
SEKS INSTRUKTOR:
Rozwiąż równanie różniczkowe liniowe niejednorodne y`+2ty = e
−t
2
3
koza:
Załóżmy że mamy funkcje wieloman z parametrem i mam wyznaczyć parametr tak aby funkcja była rosnąca w przedziale (a,b).
11
Pingwin4:
Dane są okręgi o1 i o2 o środkach s1 i s2, odpowiednio o promieniach r1 i r2, gdzie |s1s2|=5, r1=9 i r2=5
3
Prawnik:
α
3
L=cos
− cos
α
2
2
a
3α
+
2
2
α
3α
−
2
2
L=−2sin
sin
// ze wzoru na roznice cosinusów
2
2
−α
L=−2sinαsin(
)
2
ODP. (B)
13
Blee:
coś bardziej czuję, że to nauczycielka dała mu do zrobienia do domu
4
Piotr:
α,β,γ to kąty trójkąta Czy jeśli sin
2
α+sin
2
β=sin
2
γ to γ=90 stopni?
1
Ale:
x
Policz całkę arccos(
√
)
x+1
11
SEKS INSTRUKTOR:
Rownanie różniczkowe liniowe niejednorodne − współczynnik całkujący
2
Karolina:
Na okręgu o promieniu 3cm opisano trapez, którego kąty przy dłuższej podstawie mają miary 30 i 60. Oblicz pole trapezu.
4
6607:
Ze zbioru {1, 2, 3,...,7} losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry i zapisujemy je w kolejności wylosowania, otrzymując liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
1
szymszczyk:
a
3
−1
b
3
−1
c
3
−1
Niech a,b,c takie ze
=
=
, wyznacz wartość a
3
+b
3
+c
3
.
a
b
c
8
pomusz:
Jak zapisać wzorem liczbę naturalną?
12
Ale:
Całka przez części Proszę o pomoc:
3
Ania:
Równanie (x
3
−4)(x
2
−9)(x
2
+7)=0 ile ma rozwiazań?
4
Algebra:
Szybkiej pomocy proszę Mam macierz
17
Prawnik:
Wiem, ze to jest forum matematyczne, ale czy można kogos oskarzyc nie mając dowodu, ale wiedziąc ,gdzie te dowody się znajdują. Czy policja ma prawo zebrać dowody w takiej sprawie.Do
7
KUBA:
Dzień dobry, Nie wiem jak zrobić zadanie:
5
Andrzej:
Szacuje sie ze na swiecie zyje 10
18
owadow Ludzi jest okolo 7 mld . Zakladajac ze przecietny owad wazy 0,1g a czlowiek wazy przecietnie
1
johnik:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym α jest kątem nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy a β katem miedzy krawedzią boczna a krawedzia podstawy ostrosłupa.
3
Blee:
:::rysunek:::
1
Bartek:
Zdarzenia losowe A, B są zawarte w Ω. Wiedząc że P (A) =0.4 i P (B) = 0.5, wykaz że P (A'∩B)≤0.6 (A' oznacza zdarzenie przeciwne do A)
2
Andrzej:
Liczba 10
100
to jeden gogol Zapisac za pomoca liczby 10
10
Ale:
Ciężka całeczka przez podstawianie
4
Blee:
Ogolny wzor w ciagu geometrycznym:
1
Xxxiamwarriorxxx :
Rozwiąż nierównoś A) (x+1)
2
>0
7
mistrzuniobartex:
Spośród wszystkich liczb dwucyfrowych większych od 10 losujemy dwie. Rozpatrzmy zdarzenia losowe:
4
Dawid:
wyznacz wszystkie liczby calkowite a≠2 dla ktorych wartosc wyrazenia
a+3
a−2
2
Xxxiamwarriorxxx :
1. wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x)=6(2x+2)−2(5x+5) 2. funkcja liniowa f(x)=ax+b jest malejąca, gdy a<0
1
Dawid:
Uzasadnij ze suma trzech kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 3
4
Blee:
Czyli : (2
√
2
)
2
= (x+1)(x−1)
38
Sebastian Porowski:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu testu zależy mi na kilku zadaniach tak abym na jutrzejsze poprawie otrzymał
6
Andrzej:
:::rysunek::: Prostopadloscienne naczynie wypelniono woda
6
370663
.