kombi
Kamil: Ile liczb czterocyfrowych można utworzyć z cyfr liczby 135135?
ale na ćwiczeniach prowadzący mówił że to zadanie jest bardzo trudne i podchwytliwe. więc
pewnie moja odpowiedź jest zła. pomoże ktoś?
15 kwi 20:47
Basia:
możesz wybrać
| | 4! | |
2x1 i 2x3; z tego masz |
| liczb |
| | 2!*2! | |
| | 4! | |
2x1 i 2x5; z tego masz |
| liczb |
| | 2!*2! | |
| | 4! | |
2x3 i 2x5; z tego masz |
| liczb |
| | 2!*2! | |
| | 4! | |
2x1 i 3 i 5; z tego masz |
| liczb |
| | 2! | |
| | 4! | |
2x3 i 1 i 5; z tego masz |
| liczb |
| | 2! | |
| | 4! | |
2x5 i 1 i 3; z tego masz |
| liczb |
| | 2! | |
| | 4! | | 4! | | 3*4 | |
czyli 3* |
| + 3* |
| = 3* |
| + 3*3*4 = 18+36= 54 |
| | 2!*2! | | 2! | | 2 | |
tak mi się przynajmniej wydaje
15 kwi 21:06
Mila:
1 −dwie cyfry
3− dwie cyfry
5 − dwie cyfry
1) w zapisie liczby wystąpią dwie cyfry :
1133
1155
3355
2) w zapisie liczby wystąpią 3 cyfry
1135 lub 3315 lub 5513
=======
Łącznie:
18+36=54 liczby.
15 kwi 21:09
Basia: Cześć
Milu 
Kombinujemy tak samo więc chyba dobrze
15 kwi 21:45
Mila:
Witaj
Basiu.
15 kwi 21:46
aniabb: niedawno była dyskusja na ten temat..ale nie mogę znaleźć

bo sformułowanie ..z cyfr liczby... jest niejednoznaczne i w tym tkwi trudność tego zadania
16 kwi 12:20
Pytający:
Aniu, chyba tego szukałaś:
370663.
16 kwi 12:42