kombinatoryka
Miłek: Ile liczb czterocyfrowych mozna utworzyc z cyfr liczby 135135?
odpowiedz to chyba 3*3*3*3
czy się mylę,prosze o pomoc
28 lut 19:11
Jerzy:
Dobrze.
28 lut 19:16
Blee:
a niby dlaczego tak uważasz?
zauważ, że dysponujesz dwoma cyframi 1, dwoma 3 i dwoma 5
28 lut 19:16
PW: Miłek, hasło brzmi: permutacje z powtórzeniami.
28 lut 19:37
Jerzy: 19:16 ,to pytanie do mnie ?
28 lut 19:46
Blee:
Do Milka, ale do Ciebie w sumie takze
28 lut 19:47
Miłek: to panowie,jak to powinno być,6!?
28 lut 19:55
Jerzy:
Do dyspozycji ma trzy cyfry: 1,2,3
Czteroelementowe wariacje z powtórzeniami zbioru trzyelementowego: 34
28 lut 19:55
Jerzy:
1,3,5 oczywiście
28 lut 20:00
Miłek: ale to jest chyba źle,zrobiłem tak na kolokwium i miałem zero punktów
28 lut 20:03
Jerzy:
A czy treść zadania jest dokładnie taka ?
28 lut 20:09
PW: No właśnie, nie ma wśród tych liczb czterocyfrowych np. takiej:
1113,
a więc nie wszystkie funkcje
f:{1,2,3,4}→{1,2,3}
możemy liczyć.
28 lut 20:10
Miłek: Jerzy,treść jest poprawna>>>
28 lut 20:16
Jerzy:
Ustalmy: liczba 135135 została utworzona z trzech cyfr: 1,3,5.
Czym innym jest zbiór cyfr:{1,1,3,3,5,5}
28 lut 20:17
PW: Jerzy, takiego zbioru {1,1,3,3,5,5} nie ma. Dobrze powiedzieli: z cyfr liczby 135135 − ja
to rozumiem jak sześć karteczek, na których napisali cyfry. Zbiór sześciu karteczek istnieje,
można z niego losować cztery elementy i je permutować, ale będą to permutacje z powtórzeniami.
28 lut 20:26
:(: Czyli wg. Ciebie cyfra 5115 to nie to samo co 5115 ? albo 3553 i 3553
28 lut 20:29
Miłek: wiec PW jak to należy zapisać,bo ja już zgłupiałem
28 lut 20:29
:(: 6!/(6!−2!)=6*5*4*3
ale imo 3*3*3*3
28 lut 20:32
Jerzy:
Ze zbioru cyfr liczby 135135 utwórz ....... wtedy inna kwestia
28 lut 20:32
:(: | | 6! | |
oj |
| =1*2*3*4*5 |
| | 2!*2!*2! | |
28 lut 20:35
Jerzy: PW podana liczba ma tylko 3 cyfry.
28 lut 20:35
PW: Bo to trudne zadanie.
Można pomyśleć tak:
− Sześciocyfrowych liczb istnieje
(permutacje z powtórzeniami).
Odrzucamy dwa ostatnie elementy i otrzymujemy liczbę czterocyfrową.
− Ile wśród tak utworzonych liczb czterocyfrowych powtarza się?
Przykład:
(1,1,3,5,3,5),
odrzucamy dwie ostatnie otrzymując
(1,1,3,5).
Ile ciągów (1,1,3,5) otrzymamy przy takiej metodzie tworzenia ciągów czteroelementowych?
Nie wiem czy łatwo zrealizować ten pomysł, ale pomysł jest.
28 lut 20:46
Pytający:
Jerzy, przykładowo liczba 11 to liczba dwucyfrowa, bo składa się z dwóch cyfr, nie z
jednej.
A odpowiedź do zadania to:
| | |
2! // liczby czterocyfrowe o cyfrach ze zbioru {1,3,5} takie, że dwie różne cyfry |
| |
występuje dwukrotnie, np. 1133
| |
// wybór 2 z 3 dostępnych cyfr |
| |
| |
// wybór miejsc dla mniejszej z cyfr |
| |
| | |
2! // liczby czterocyfrowe o cyfrach ze zbioru {1,3,5} takie, że tylko jedna |
| |
cyfra występuje dwukrotnie, np. 1135
| |
// wybór cyfry występującej dwukrotnie |
| |
| |
// wybór miejsc dla tej cyfry |
| |
2! // możliwości przypisania pozostałych dwóch cyfr do pozostałych miejsc
28 lut 21:53
PW: No to przy metodzie z 20:36 mielibyśmy
| | 6! | | 4! | |
|
| −3. |
| =90−36=54  |
| | 2!2!2! | | 2! | |
28 lut 22:13
Pytający:
Można i tak, widzę to.
28 lut 22:31
Mila:
Wypisz:
1) 1133,1155,3355
| | 4! | |
3* |
| =3*6=18 mozliwości |
| | 2!*2! | |
2) 1135,3315,5513
| | 4! | |
3* |
| =3*12=36 możliwości |
| | 2! | |
36+18=54
==========
28 lut 22:43
Wesołek: Mila byś mogła wyjaśnić swój zapis?
1 mar 11:16
Adamm:
PW
zbiór {1,1,3,3,5,5}={1,3,5}
1 mar 11:26
Jerzy:
1) Tworzysz liczbę z dwóch jedynek i dwóch trójek lub dwóch jedynek i dwóch piatek
lub dwóch trójek i dwóch piątek ( stąd masz: 3*)
Każdą taką czwórkę permutujesz (4!) , ale dzielisz przez: (2!*2!) , bo dwie cyfry sie
powtarzają.
2) Analogicznie tylko masz jedną dwójkę cyfr, które sie powtarzaja.
1 mar 11:27
Adamm: moim zdaniem powinno być 34, bo cyfry 135135 to 1, 3 i 5
i z tych cyfr można utworzyć 34 liczb
1 mar 11:30
Adamm: Pytający, składa się z dwóch cyfr, ale jej cyfry to jedynie jedynka
1 mar 11:32
Jerzy:
Cześć Adamm , też tak uważałem (19:55) , ale mnie "zakrzyczeli".
1 mar 11:32
Adamm: Cześć
po prostu treść zadania jest jaka jest
1 mar 11:35
Jerzy:
Liczba 135135 jest sześciocyfrowa, ale ma tylko trzy cyfry i z nich tworzymy liczby
czterocyfrowe,ale autor postu na kolokwium dostal za to zero.
1 mar 11:38
aniabb: ale skoro do dyspozycji masz cyfry tej liczby to nie możesz ustawić czterech jedynek skoro masz
dwie ..więc np z tych 34 odpada 1111 czy 3333 oraz 1113 itd
1 mar 11:38
Jerzy:
Widzę aniabb ,że należysz do drugiej grupy.
1 mar 11:41
aniabb: aaaa... dostrzegłam brak precyzji w treści

jednak układanie zadań to wyższa szkoła jazdy nie
dla leniwych

chociaż po tym co robili z moim tekstem w redakcji czasem rozgrzeszam autorów
1 mar 11:45
Miłek: dzięki za pomoc,zrozumiałem
1 mar 21:29
Basia: BOURBAKI
ile różnych słów trzyliterowych można ułożyć z liter słowa BOURBAKI ?
jestem prawie pewna, że nie chodziło o 7
3 (chociaż mogło)
tylko o te karteczki z literkami
1 mar 21:37
Krzysiek60: W odpowiedzi do tego zadania jest 228 slow trzyliterowych .
1 mar 21:42
Basia: Krzysiu kocham Cię

Nareszcie po czterdziestu siedmiu latach dowiem się czy prawidłowo rozwiązałam to zadanie na
egzaminie wstępnym
1 mar 21:45
Krzysiek60:
1 mar 21:46
Basia:
| | | | 6! | | 6! | |
słowa bez litery B − | *3!= |
| *3!= |
| = 4*5*6 = 120 |
| | | 3!*3! | | 3! | |
| | | | 6! | |
słowa z jedną literą B − | *3! = |
| *3! = 5*6*3 = 90 |
| | | 2!*4! | |
słowa z dwiema literami B − 3*6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem = 120+90+18 = 228
HURRA !
1 mar 21:55
:l: Przepraszam, ze przeszkadzam, ale wytłumaczysz jak to liczysz, bo chciałbym to zrozumieć.
Nie rozumiem czego używasz tutaj kombinacji bez powtórzen i je permutujesz przez 3!
1 mar 22:11
:l: | |
−Wybierasz miejsce dla litery B |
| |
Nie rozumiem czego to w takim razie permutujesz
1 mar 22:19
:l: Oj
| |
− pozostale litery wybierasz |
| |
| |
− pozostale litery wybieraz z tym ze jedna litera jest B |
| |
1 mar 22:20
:l: Nie będę się ośmieszał juz
1 mar 22:22
Eta:
Hej
Basia
Też miałam to na swoim egzaminie wstępnym ... ( kiedy to było
1 mar 22:25
Krzysiek60: Tematy zadan z rachunku praedopodobienstwa z egzaminow wstepnych na wyzszse uczelnie
(1971−1977)
Jest to trzecie zadanie wiec .......
1 mar 22:30
Basia: Policzyłam te lata, tam wyżej, i chyba się nie pomyliłam, niestety
1 mar 22:33
Basia: 1971.
1 mar 22:33
Eta:
1 mar 22:33
Maturzysta: Łatwe to było.. Dzisiejsza matura jest dużo trudniejsza
1 mar 22:34
Krzysiek60: Przeciez Ty i
Eta jestescie w 3 liceum to jak to mozliwe ?
1 mar 22:35
Basia: @:I
no bo jak sobie wybiorę już te trzy litery np. O,U,R to mogę z nich zrobić 3!=6 słów
OUR, ORU, UOR,URO, ROU,ROU
z trójki B,O,U też sześć
a z trójki B,B,O już tylko trzy
1 mar 22:36
Basia: No bo teraz to my żyjemy w światach równoległych z przesunięciem czasowym
1 mar 22:37
:l: Dziękuję, już zrozumiałem
1 mar 22:38
PW: Idę spać, bo z żalem za upływającym czasem powiem:
− A ja nie miałem tego na egzaminie wstępnym. Wtedy jeszcze nie było prawdopodobieństwa
w liceum.
2 mar 00:06
Mila:
I to było piękne kolego PW, przed nami otworzył się tajemniczy świat zawiłości
matematycznych.
2 mar 00:14
Basia: @
Maturzysta
to akurat rzeczywiście było łatwe, a dzisiejsza matura jest
banalna
2 mar 00:18
Basia: @
Miłek
skoro już wiemy jak to powinno być z BOURBAKI to chyba należało zastosować tę samą zasadę
tzn: mogę użyć tylko dwóch jedynek, tylko dwóch trójek i tylko dwóch piątek
czyli tak jak już obrazowo napisał
PW: mam sześć karteczek:
na dwóch są jedynki, na dwóch trójki, na dwóch piątki
z tych karteczek układam liczby czterocyfrowe
zauważ, że gdybym to zinterpretowała w taki sposób jak Ty,
miałabym do dyspozycji 7 różnych liter i funkcje 3→7 czyli 7
3≠ 228
(a tak sobie życzą autorzy zadania)
(nawiasem mówiąc byłam sprytna i wrzuciłam oba rozwiązania z dokładnym opisem interpretacyjnym)
dostałeś zresztą 0 pkt. więc autorzy Twojego zadania myśleli tak jak Ci moi od BOURBAKI
no to mam takie możliwości:
| | 4! | |
{1,1,3,5} z tego mogę zbudować |
| =3*4 = 12 liczb |
| | 2! | |
| | 4! | |
{3,3,1,5} z tego też |
| =12 liczb |
| | 2! | |
{5,5,1,2} z tego też 12 liczb
| | 4! | |
{1,1,3,3} z tego mogę zbudować |
| = 6 liczb |
| | 2!*2! | |
{1,1,5,5} z tego też mogę zbudować 6 liczb
{3,3,5,5} z tego też 6 liczb
razem: 3*12+3*6 = 36+18=54
2 mar 03:16