Szacunek
Andrzej: Szacuje sie ze na swiecie zyje 10
18 owadow
Ludzi jest okolo 7 mld . Zakladajac ze przecietny owad wazy 0,1g a czlowiek wazy przecietnie
50 kg oblicz
a) czy wszystkie owady razem waza wiecej niz wszyszcy ludzie
b) Ile kg owadow przypada srednio na jednego czlowieka
Ludzi zapisze ze jest 7*10
9
1kg= 1000g
1g= 0,001kg
0,1g= 0,0001 kg
Ludzie waza 50kg*7*10
9 kg = 350*10
9
Owady waza 10
18*10
−4= 10
14kg
Wiec owady waza wiecej niz ludzie
| | 1014 | | 103*1011 | |
b) |
| *109}= |
| ≈ 2,86*109 a to weddlug oodpowiedzi jest |
| | 350 | | 350*109 | |
zle bo w odpowiedzi jest okolo 14 tys
16 kwi 13:16
Blee:
jak już to:
1) Ludzie ważą 50*7*10
9 = 3,5*10
11 kg
2) Owady ważą 10
−4*10
18 kg = 10
14 kg
to jest okey, ale w (b) nie porównujesz masy
| 1014 | | 105 | |
| kg = |
| ≈ 14285.7143 |
| 7*109 | | 7 | |
16 kwi 13:23
Blee:
kg oczywiście
16 kwi 13:24
Blee:
a Ty porównałeś wagę do wagi (i to jeszcze błędnie)
a miałeś porównać wagę do liczby ludzi
16 kwi 13:24
Andrzej: Jasne teraz . Dziekuje .
16 kwi 13:27
Andrzej: Tam zrobilem blad bo mialem napisac ≈2,86*102 ale to bylo zle .
Juz rozumiem
16 kwi 13:28