całka
jc: Jak policzyć całkę
16 kwi 23:50
SEKS INSTRUKTOR: Rozkład na ułamki proste
16 kwi 23:51
jc: Pewnie tak, ale myślę, że można prościej, choć nie wiem jak.
17 kwi 00:03
Mariusz:
Czyżby ktoś się podszywał pod tego jc
Gdyby tak podzielić licznik i mianownik przez x
2 to można by podstawieniem
Po podstawieniu mamy zatem
| | x2+1 | | 1 | |
∫ |
| dx =arctan(x− |
| )+C |
| | x4−x2+1 | | x | |
| | x2+1 | | x2−1 | |
∫ |
| dx =arctan( |
| )+C |
| | x4−x2+1 | | x | |
17 kwi 05:03
jc: Mariusz, właśnie czegoś takiego oczekiwałem
17 kwi 09:03
kochanus_niepospolitus:
czyli oczekiwałeś gotowca
17 kwi 09:07
Mariusz:
Pomysł prezentuje się całkiem nieźle jednak ułamki proste są bardziej ogólne
E tam , dlaczego macie taką "obsesję" na punkcie gotowców , bywają przydatne
Dzięki "gotowcowi" znalazłem błąd w pseudokodzie
List−Insert(L,x)
1: if head[L] = NIL then
2: head[L] := x; next[x]
3: else
4: y := head[L]; z := NIL;
5: while (y != NIL)and(key[x] > key[y])do
6: z := y;
7: y := next[y];
8: end while
9: next[x] := y
10: next[z] := x
11: end if
Otóż aby ten pseudokod działał trzeba ostatnią instrukcję opakować
instrukcją warunkową − sprawdzaniem czy poprzednik wstawianego węzła pokazuje
na jakiś węzeł , jeśli tak ustawiamy następnik poprzednikowi
w przeciwnym razie wstawiamy węzeł na początek listy
Wygląda na to że sprawdzanie na początku czy lista jest pusta nie jest konieczne
Jeżeli chcemy użyć tego kodu do wstawiania węzła na początku trzeba jeszcze
ten węzeł utworzyć i ustawić pola danych
Możemy ten pseudokod wykorzystać też do sortowania listy przez wstawianie
17 kwi 09:46