Całki podwójne
Takosen: W jaki sposób obliczyć obszar całkowania? Jeżeli mam obliczyć objętość z funkcji
z2=x2+y2 z=2−x2−y2 porównywałem te dwa równania ale jakoś mi nie wychodzi proszę o pomoc
16 kwi 18:47
Takosen: Czy ktoś mógłby pomóc?
16 kwi 19:57
piotr:

| | 5π | |
∫02π∫01(2−r2−r)r dr dφ = |
| |
| | 6 | |
16 kwi 20:19
Takosen: No włąsnie chciałbym się dowiedzieć jak obliczyć sam obszar całkowania, ten okrąg.
16 kwi 20:22
Takosen: Porównuje te równania ale chyba coś źle robię
16 kwi 20:47
piotr: z2 − z − 2 = 0
⇒
z = −2 ∨ z=1
⇒
x2 + y2 = 4 ∨ x2 + y2 = 1
ja wziąłem pod uwagę: x2 + y2 = 1
16 kwi 21:12