Wzynaczanie współrzędnej symetrycznej względem prostej
Michał: Dobry wieczór

Zasntanawiam się jak jak wyznaczyć współrzędne punktu B symetrycznego do punktu A względem
prostej l.
A(10,11) l: y−5=0
Dobra, to muszę zrobić prostą prostopadłą do l przechodząca przez punkt A potem wyznaczyć
punkt wspolnych tych prostych i wyliczyć z środka odcinka wartość punktu B.
Wszystko proste... Tylko ten przykład y−5=0
y=5 jaka jest prosta prostopadła do tego?
y=ax+b prosta prostopadła to y=−
1ax+b
2 hmn w tym rzecz że ax=0 w tej prostej... Czyli co
z tego wynika?
16 kwi 20:43
Adamm:
prosta prostopadła do y−5=0 ma postać x+a=0
16 kwi 20:50
Michał: Dziękuję Adamm za chęci Janek mi to ładnie sprezentował i rozumiem jego metodę, przy tym
pozostanę.
https://matematykaszkolna.pl/forum/373865.html
To ten drugi post ktory się zrobił przez przypadek bo... Tak jakoś wyszło

Ta Twoja metoda że x+a=0 nie do końca rozumiem skąd się to bierze. Tak w sumie... x=−a i z niej
tak jakby wynikało że
x=10 czyli a=−10 czyli że co że niby ax=−100 przecież ax=0 no nie wiem chyba za tępy na to
jestem
16 kwi 21:06