Wzynaczanie współrzędnej symetrycznej względem prostej
Michał: Dobry wieczór
Zasntanawiam się jak jak wyznaczyć współrzędne punktu B symetrycznego do punktu A względem
prostej l.
A(10,11) l: y−5=0
Dobra, to muszę zrobić prostą prostopadłą do l przechodząca przez punkt A potem wyznaczyć
punkt wspolnych tych prostych i wyliczyć z środka odcinka wartość punktu B.
Wszystko proste... Tylko ten przykład y−5=0
y=5 jaka jest prosta prostopadła do tego?
y=ax+b prosta prostopadła to y=−
1ax+b
2 hmn w tym rzecz że ax=0 w tej prostej... Czyli co
z tego wynika?
16 kwi 20:43
Janek191:
l : y − 5 = 0 ⇒ y = 5
A =(10, 11)
więc
A' = ( 0, −1)
Musi być
y − 5 = 5 − y'
więc
11 − 5 = 6 = 5 − y ' ⇒ y' = − 1
16 kwi 20:51
Janek191:
l : y − 5 = 0 ⇒ y = 5
A =(10, 11)
więc
A' = ( 0, −1)
Musi być
y − 5 = 5 − y'
więc
11 − 5 = 6 = 5 − y ' ⇒ y' = − 1
16 kwi 20:51
Janek191:
Pomyłka
A' = ( 10 , − 1)
16 kwi 20:53
Michał: Danke Janek ^^ policzone wychodzi i cacy! Można też dodatkowo powiedzieć że skoro y=5 to
S(10;5)
y
b=−1
też wychodzi
16 kwi 20:58