proszę o wytłumaczenie
Ania: Równanie
(x
3−4)(x
2−9)(x
2+7)=0 ile ma rozwiazań?
x
3=4 (x
2−9)=0 (x
2+7)=0
x=
√34 x=3 i x=−3 x ∍∅
proszę nich ktoś to wytłumaczy. dlaczego peirwsze jest ok spierwiastkować przez trzy a 7 przez
dwa już nie.
16 kwi 14:54
Adamm:
Bo potęga "x3" jest nieparzysta
16 kwi 14:56
Adamm:
Jakbyś miała
x1000000000001=2
to też mogłabyś spierwiastkować, i miałabyś
x=21/1000000000001
16 kwi 14:57
Ania: to mnie nie satysfakcjonuje wiciąż nie rozumiem. x3 =4 też potęga jest nie parzysta
16 kwi 20:15