W urnie jest 5 kul białych, 5 zielonych i 5 czarnych.
reds: W urnie jest 5 kul białych, 5 zielonych i 5 czarnych.
Kule każdego koloru zostały ponumerowane od 1 do 5/ Losujemy 1 kulę.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to:
a)kula biała lub czarna, mająca numer nieparzysty.
b)kula zielona lub kula o numerze parzysty.
Mogę prosić o rozpisanie i dokładne objaśnienie?
Nie kumam tego wgl a jutro muszę zaliczyć prawdopodobieństwo, mam 1/2
16 kwi 18:53
Shiner: Zadanie jest proste, więc warto je zrobić nie opierając się matematyką, a myśleniem, wtedy
bardziej to zrozumiesz i nabierzesz wprawy.
a.) Mamy 15 kul w puli, losujemy jedną z nich, więc prawdopodobieństwo wylosowania jednej, to
1/15.
Mamy warunek, musi to być kula biała (jest ich 5) LUB (spójnik logiczny sumy) czarna (ich także
jest 5)
Numer nieparzysty z puli od 1 do 5, mają cyfry 1, 3, 5. Więc możemy wylosować BIAŁA 1, 3, 5 LUB
CZARNA 1, 3, 5.
Dodając te możliwości, otrzymujemy 6. Zapisujemy w postaci ułamka, które zawsze jest ≤1. Mamy
6/15.
16 kwi 19:08
Shiner: Trochę tak nie po polsku, ale mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe. Spróbuj sam, w podobny
sposób rozpatrzyć podpunkt b.
16 kwi 19:10
Shiner: Trochę tak nie po polsku, ale mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe. Spróbuj sam, w podobny
sposób rozpatrzyć podpunkt b.
16 kwi 19:11
reds: b) wyjdzie 9/16?
16 kwi 19:17
Shiner: Tak, zgadza się.
16 kwi 19:19
reds: Dziwne to tak robiłem na sprawdzianie na logike.
Np była kostka z 16 ścianami i jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadnie liczba parzysta.
To wiadomo, że to połowa więc 8/16 a to 1/2. i mi wgl tego nie uznawała,
nwm czy jakieś wzory czy coś innego trzeba używać O.o
16 kwi 19:22
Shiner: Jak użyje się najprostszych metod, ale je opisze to wszystko powinno być dobrze. W takich
przypadkach warto stosować drzewo, sprawdza się idealnie do podstawowych zadań.
16 kwi 19:32
reds: Drzewek to ja już wgl nie rozumiem, jakiś wzór jest na nie że
jakąś 1 droge się dodaje podem od nowa się jedzie i dodaje
16 kwi 19:35
Mila:
{b1,b2,b3,b4,b5,z1,z2,z3,z4,z5,c1,c2,c3,c4,c5}
|Ω|=15
A−wylosowano kulę białą o nr nieparzystym lub czarną o numerze nieparzystym
b) B=Z∪N− wylosowano kulę zieloną lub kulę o nr parzystym
{b2,b4,z2,z4,c2,c4}
|B|=5+6−|Z∩N|=5+6−2=9
16 kwi 20:05