Zagadnienia początkowe, równanie różniczkowe liniowe niejednorodne
SEKS INSTRUKTOR: Rozwiąż równania początkowe i wyznacz rozwiązania podanych zagadnień początkowych
y` = (y+1) sint y(to) = yo
Rozwiązuję równanie różniczkowe za pomoca czynnika całkującego
y` = ysint +sint
y` − ysint =sint / :sint
czynnikiem całkującym jest więc e
−t
| y` | |
| * e−t − y *e−t = e−t |
| sint | |
Całkuję obustronnie i mam :
| e−t | |
| * y = −e−t +C / :e−t |
| sint | |
co dalej powinienem zrobić? Za każdego y podstawić yo, a za każde t podstawić to i wyznaczyć
yo ?
16 kwi 23:34
SEKS INSTRUKTOR: Poprawna treść polecenia : Wyznacz rozwiązania podanych zagadnień początkowych oraz przedziały,
na których są określone
16 kwi 23:35
Adam:
czynnik całkujący źle
To jest równanie o zmiennych rozdzielonych
Sprawdź jak takie równania się rozwiązuje
17 kwi 12:29
jc: Podpowiem,
(y ecos t)' = ...
17 kwi 12:35
SEKS INSTRUKTOR: już całkiem się zgubilem i nie wiem czemu nie można tego w ten sposób rozwiązać, można prosić o
jakieś wyjaśnienie?
18 kwi 15:17
jc: Dlaczego "czynnikiem całkującym jest więc e{−t}" ?
Napisałem, jak liczyć.
(y ecos t)' = (y' − y sin t) ecos t = (sin t) ecos t = − (ecos t)'
y ecos t = C − ecos t
y = −1 + C e−cos t
18 kwi 15:39
SEKS INSTRUKTOR: Czyli Adam mówi źle i normalnie można je rozwiązać za pomocą czynnika całkującego którym jest
ecost ?
A czemu moje rozwiązanie nie jest poprawne?
18 kwi 16:43
Adamm:
Adam, przepraszam cię bardzo, nie mówi źle
Nic nie mówiłem o czynniku całkującym, i że nie można tego równania za pomocą tej metody
rozwiązać!
18 kwi 16:45
SEKS INSTRUKTOR: Czyli normalnie można:
tutaj jest y` = (y+1)sint czyli
dy = ysint dt + sint dt /y
| | 1 | | sint | |
∫ |
| dy = ∫ sint dt + ∫ |
| dt |
| | y | | y | |
i znów się coś nie zgadza, mam y po prawej stronie. Jedyną metodą jest metoda jc? Trochę ciężko
na nią wpaść, jeśli nie jest się w tym biegłym.
18 kwi 17:01
Adamm:
czy ty to robisz specjalnie, czy po prostu potrzebujesz przykładu?
nie, nie jest to jedyna metoda
18 kwi 17:05
SEKS INSTRUKTOR: naprawdę, nie rozumiem...
Nawet nie widzę, co źle zrobiłem, bo po twojej wypowiedzi tak wnioskuję, że coś znów jest źle.
Mógłbyś mi to jakoś prosto rozpisać? Nie widzę tego, a nad przykładem trochę siedzę.
18 kwi 17:08
Adamm:
y'=(y+1)sint
| 1 | |
| *y'=sint (zał. y≠−1, dla y=−1 mamy również rozwiązanie) |
| y+1 | |
ln|y+1|=−cost+C
y+1=e
−cost+C
y+1=C
0*e
−cost
y=−1+C
0*e
−cost
18 kwi 17:09
SEKS INSTRUKTOR: chyba, że
U {dy}[dt * (y+1)} = sint / *dt
po scalkowaniu
ln|y+1| = −cost +C
y+1 = e
−cost +C
y = e
−cost −1 +C
18 kwi 17:11
Adamm:
masz tutaj pokazaną metodę z rozdzielaniem zmiennych
metodę możesz użyć, jak możesz sobie rozdzielić na jednej stronie równania
same igreki, i to wszystko razy pochodna, a po drugiej same iksy
tak jak to tutaj miało miejsce
rozumiesz?
warto czasami zauważyć że równanie jest o rozdzielonych zmiennych, bo metoda
postępowania jest prosta
18 kwi 17:11
SEKS INSTRUKTOR: wyprzedziles mnie.
Czyli jednak wszystko jasne, jestem imbecylem
18 kwi 17:12
SEKS INSTRUKTOR: i dla zagadnień początkowych za y wstawiam yo, a za t wstawiam to i wyznaczam C, tak?
18 kwi 17:13
Adamm:
tak, jak masz podany warunek, to się nazywa warunkiem Cauchy'ego tak na marginesie
18 kwi 17:14
SEKS INSTRUKTOR: dzięki za pomoc, będę jeszcze męczył jakimiś przykładami na pewno dziś wieczorem
18 kwi 17:18
SEKS INSTRUKTOR: jeszcze jedno − dla pewności
równanie ty` +y = t+1 / :t
czyli jest to równanie liniowe
i czynnikiem całkującym jest e
ln|t| czyli |t| ?
18 kwi 17:31
Adamm:
wartość bezwzględna niepotrzebna, t po prostu
18 kwi 17:35
SEKS INSTRUKTOR: dziękuję

)
18 kwi 17:43