Rownanie różniczkowe liniowe niejednorodne - współczynnik całkujący
SEKS INSTRUKTOR: Rownanie różniczkowe liniowe niejednorodne − współczynnik całkujący
Rozwiąż równanie:
y` + y = sin t
czynnikiem całkującym jest et
wymnażam wszystko
et y` + et y = et sint
i co tu dalej z tym zdziałać? Nie pamiętam jak dokładnie się to robiło... Proszę o pomoc z
wyjasnieniem.
16 kwi 15:56
Adamm:
(yet)'=etsint
i całkujesz
16 kwi 15:57
SEKS INSTRUKTOR: nie rozumiem, skąd to się wzięlo?
16 kwi 16:02
SEKS INSTRUKTOR: ah, wiem
to nie mogę po prostu
et y` + et y = ∫e
tsint
16 kwi 16:03
Adamm:
po to liczysz czynnik całkujący by sprowadzić do pochodnej iloczynu
(yet)'=ety'+ety − sprawdź sam
16 kwi 16:03
SEKS INSTRUKTOR: ah, tak też jest źle

chodzi mi o to, czy dalej bedzie po prostu ye
t = ∫e
tsint
16 kwi 16:04
Adamm:
tak, tylko proszę, pisz te różniczki bo w oczy kole
16 kwi 16:05
SEKS INSTRUKTOR: dobra,
∫stsin t = 1/2et (cost+sint)
czyli 1/2 et (cost+sint) = yet
y = 1/2 (cost+sint) ?
Czy dobrze policzyłem?
16 kwi 16:12
Adamm:
źle jest
całka źle policzona
16 kwi 16:29
Adamm:
po 1. to nawet nie jest funkcja pierwotna
po 2. nie ma stałej całkowania, która tutaj akurat jest bardzo potrzebna
16 kwi 16:30
SEKS INSTRUKTOR: Całka wydaje mi się dobrze policzona, ∫e
t sint = 1/2 e
t (cost +sint) +C
czyli rozwiązanie to
ye
t = 1/2 e
t (cost +sint) +C / e
t
| | C | |
y = 1/2 eYt (cost +sint) + |
| |
| | et | |
16 kwi 17:01
Adamm:
(ye
t)'=e
tsint
ye
t=∫e
tsint dt
| | 1 | |
y= |
| (sint−cost)+c*e−t − wynik |
| | 2 | |
16 kwi 17:41