Losujemy trzy cyfry bez zwracania
6607: Ze zbioru {1, 2, 3,...,7} losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry i zapisujemy je w
kolejności wylosowania, otrzymując liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
liczby podzielnej przez 4.
Rozpatruję dwie możliwości:
a) Kiedy środkowa cyfra to 1, 3, 5 lub 7, a ostatnia to 2 lub 6,
b) Kiedy środkowa cyfra to 2, 4 lub 6, a ostatnia to 4.
Z tego wychodzi 5*4*2+5*3*1=55
Ω=7*6*5=210
| | 50 | |
W odpowiedziach widzę |
| |
| | 210 | |
Co jest źle?
16 kwi 15:48
PW: Liczba utworzona z podanych cyfr jest podzielna praez 4 wtedy i tylko wtedy, gdy jej końcowymi
cyframi są (w podanej kolejności)
1, 2 lub 1, 6 lub 2, 4 lub 3, 2 lub 3, 6 lub 5, 2 lub 5, 6 lub 6, 4 lub 7, 2 lub 7, 6.
Do każdej z tych par można dołożyć pierwszą cyfrę na 5 sposobów (jedną z pozostałych 5 cyfr), a
więc liczb podzielnych przez 4 opisanych w zadaniu jest
5.10=50
16 kwi 16:07
6607: A 44? Też jest podzielne przez 4.
16 kwi 16:20
PW: A ni ma 44, bo losujemy bez zwracania − raz wylosowana cyfra nie wystąpi ponownie.
16 kwi 16:22
6607: Aha, no tak, ja nie zwracam. Dobrze, dziękuję
16 kwi 16:23