własności prawdopodobieństwa
ech:

Zdarzenia A i B są jednakowo prawdopodobne, prawdopodobieństwo zdarzenia A ∪ B jest równe
| | 7 | | 1 | |
|
| , a prawdopodobieństwo zdarzenia A ∩ B równe jest |
| . Oblicz prawdopodobieństwo |
| | 12 | | 4 | |
zdarzenia A' ∪ B.
Ja widzę A' ∪ B tak jak na rys i nie wiem czemu źle
16 kwi 23:23
Blee:
Ale co niby 'czemu zle' ?
16 kwi 23:25
ech: Bo jeśli liczę w ten sposób prawdopodobieństwo wychodzi mi ujemne
| | 1 | |
Doliczyłem się do P(A)= |
| =P(B) |
| | 6 | |
No i dla mnie P(A'∪B)=1−P(A)+P(A∩B)
16 kwi 23:27
Blee:
| | | | 1 | |
Szukana wartosc = 1 − |
| = 1 − |
| |
| | 2 | | 6 | |
Zastanow sie dlaczego taki ulamek powstal i co on soba prezentuje
16 kwi 23:27
ech: A czasem nawet większe niż 1, więc w moim rozwiązaniu musi rozgrywać się dramat którego nie
jestem świadomy!
16 kwi 23:28
Blee:
A niby dlaczego P(A) = 1/6
| | 7 | | 4 | |
To co P(AuB) = |
| > |
| = P(A) + P(B)  Ciekawe. |
| | 12 | | 12 | |
16 kwi 23:30
Blee:
P(A \ (AnB) ) = 1/6 <−−−− z tym moge sie zgodzic
16 kwi 23:31
16 kwi 23:35
Blee:
A BZDUUUUURA
16 kwi 23:36
Blee:
Patrz: wzor na prawdopodobienstwo sumy zbiorow
16 kwi 23:37
ech: to wiele wyjaśnia, czas iść spać, dzięki
16 kwi 23:38