Logarytmy
Pingwin4: Próbkę o masie mo= 10 ,g pewnego sztucznego tworzywa zawierającego węgiel trafiła do zmiemi.
Oblicz logm, gdzie m jest masą tego tworzywa, które pozostanie w ziemi 4500 lat. Czas
połowicznego rozpadu węgla to 5730 lat. W obliczeniu przyjmij, że log2= 0,3010.
16 kwi 20:09
Pingwin4: Czy ktoś to rozumie? Nigdy nie spotkałam się z takim zadaniem
16 kwi 21:02
iteRacj@:
Spotkałeś sie z podobnym zagadnieniem przy procencie składanym w lokatach bankowych o
oprocentowaniu p. Tam był wzór:
K=K
o(1+p)
t
K − kapitał końcowy
K
o − kapitał początkowy
Na lokacie przybywało, tutaj ubywa, więc wzór jest taki
m=m
o(1
−p)
t
m − masa końcowa
m
o − masa początkowa
| | 1 | | 1 | |
Ubywa połowa w każdym cyklu czyli zostaje 1− |
| = |
| akurat też połowa (stąd rozpad |
| | 2 | | 2 | |
połowiczny).
| | 1 | | 1 | |
m=mo(1− |
| )t czyli m=mo( |
| )t |
| | 2 | | 2 | |
To zostaje jeszcze obliczyć to po czasie t innym niż pełny cykl (pełny cykl to 5730 lat,
oznaczymy go T)
I teraz podstawiamy:
t=4500 lat
T=5730 lat
m
o=10 g
| | 1 | | 4500 | |
m=10*( |
| )4500/5730 // w wykładnik jes t ułamek |
| |
| | 2 | | 5730 | |
zlogarytmuj stronami logarytmem dziesiętnym i będzie policzone.
16 kwi 22:30
Pingwin4: Kompletnie nie skojarzyłam, żeby połaczyć to z tym wzorem bardzo dziękuję
16 kwi 22:33
Pingwin4: a jak to zlogarytmować stronami?
16 kwi 22:44
iteRacj@:
| | 1 | |
log m = log (10*( |
| )4500/5730) |
| | 2 | |
| | 1 | |
log m = log (10)+log (( |
| )4500/5730) |
| | 2 | |
| | 4500 | | 1 | |
log m = 1+ |
| *log ( |
| ) |
| | 5730 | | 2 | |
| | 4500 | |
log m = 1+ |
| *log (2)−1 |
| | 5730 | |
| | 4500 | |
log m = 1− |
| *log (2) |
| | 5730 | |
16 kwi 22:57