:D
poziomka: Naszkicuj wykres ciągu (an), jeśli dany jest wyraz ogólny tego ciągu:
an=n2−5n, n ∊ N+
16 kwi 17:34
PW: Ciąg − jak każda funkcja − ma wykres złożony z punktów (x, f(x), gdzie x należą do dziedzin.
U nas dziedzina jest podana: jest nią N+, zaś zamiast f(n) przyjęło się pisać an.
Liczymy więc:
(1, f(1)) = (1, a1) = (1, 12−5.1) = (1, −4)
(2, f(2)) = (2. a2) = (2, 22−5.2) = (2, −6)
(3, f(3)) = (3, a3) = (3, 32−5.3) = (3, −6)
i tak dalej. Wyliczone pary punktów zaznaczasz w układzie współrzęnych.
16 kwi 17:46
poziomka: Oo dziękuje!
16 kwi 17:53