das
Ale: Całka przez części
Proszę o pomoc:
∫√1 − x2
16 kwi 15:06
Ale: Dziękuję, już doszedlem do rozwiązania
16 kwi 15:14
Ale: Jednak nie

jeśli ktoś może to poproszę o pomoc
16 kwi 15:18
bezendu:
podstawienie
x=sin(t)
16 kwi 15:36
Blee:
bezendu −−− przez części
16 kwi 15:38
Ale: Sorry, nie koniecznie przez częśi. Rzeczywiście to jest dobre podstawienie, dziękuje
16 kwi 15:41
Ale: t = arcsinx
x = sint ?
16 kwi 15:43
Adamm: przez części też można
16 kwi 15:44
Blee:
x = sint −> √1−x2 = √1 − sin2t = |cost|
dx = cost dt
16 kwi 15:45
Ale: Mogę liczyć teraz całkę z cos2 x czy coś z tym modułem jeszcze
16 kwi 15:47
Adamm:
| | 1−x2 | | x | |
I=∫ |
| dx=arcsinx−∫x* |
| dx=arcsinx+x√1−x2−I |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
| | 1 | | 1 | |
I= |
| arcsinx+ |
| x√1−x2+c |
| | 2 | | 2 | |
16 kwi 15:48
Ale: A nie przypadkiem
(1−x2)arcsinx + 2∫arcsinx = ..
16 kwi 16:03
Adamm:
Pierwsza równość to nie było całkowanie przez części, druga była całkowaniem
przez części
16 kwi 16:04