√3 | ||
r będzie się równało | ||
2 |
3π | ||
Obliczyłam V walca V= | i odjełam od niej objętości stożków(jeden na górze, drugi na | |
2 |
√3 | 7π | |||
dole) o r= | i ostatecznie wyszło mi V= | , a w odpowiedzi jest samo π | ||
2 | 8 |
1 | 2 | |||
V(bryły) =πr2*H − | πr2*H = | πr2*H | ||
3 | 3 |
3 | ||
bo h1+h2=H=2 i r2= | ||
4 |
√3 | ||
h= | =r | |
2 |
3 | 3π | |||
Vwalca=π* | *2= | |||
4 | 2 |
1 | 3 | π | ||||
Vstożka ABS= | π* | *h1= | *h1 | |||
3 | 4 | 4 |
1 | 3 | π | ||||
Vstożka DCS= | π* | *h2= | *h2 | |||
3 | 4 | 4 |
3π | 1π | 1π | 3π | π | ||||||
Vfigury= | −( | h1+ | h2)= | − | *(h1+h2) | |||||
2 | 4 | 4 | 2 | 4 |
3π | 1π | |||
Vfigury= | − | *2=π | ||
2 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |