Iloczyn trzech pierwszych wyrazów ciągu... Proszę o pomoc
mate: Iloczyn trzech pierwszych wyrazów nieskończonego, malejącego ciągu geometrycznego jest równy
27, a suma sześcianów tych wyrazów jest równa 757. Oblicz sumę wszystkich wyrazów
nieskończonego ciągu geometrycznego.
16 kwi 20:16
Tadeusz:
a13*q3=27
a13+a13*q3+a13*q6=757 ⇒ a13(1+q3+q6)=757 itd
16 kwi 21:17
Mila:
a− pierwszy wyraz c. g. malejacego
a,aq, aq
2− 3 pierwsze wyrazy c.g
a*a*q*a*q
2=27
a
3*q
3=27
a
3+a
3*q
3+a
3*q
6=757
a
3*(1+q
3+q
6)=757
27*(1+q
3+q
6)=757*q
3
27q
6−730q
3+27=0
q
3=t
27t
2−730t+27=0
| | 1 | |
q=3 nie odp. bo ciąg ma byc malejący lub q= |
| |
| | 3 | |
a
3*q
3=27⇔(aq)
3=27
========
16 kwi 21:26
mate: dziękuję
17 kwi 19:25
Mila:
17 kwi 20:27