Rachunek prawdopodobieństwa
reds: Ktoś może wytłumaczyć mi co oznaczają podane niżej wzory i jak one działają?
A∪B
A∩B
Dajmy na to zadanie:
Z liczb od 1 do 20 losowo wybieramy jedną liczbę.
Niech A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu liczny podzielnej przez 2, a B −
podzielnej przez 3.
Podaj: P(A) , P(B) , P(A∪B) , P(A∩B)
16 kwi 20:57
Janek191:
A = { 2,4,6,8,10,12,14,16,18,20 }
I A I = 10
B = { 3,6,9,12,15,18 }
I B I = 6
więc
A ∪ B = { 2,3,4,6,8.9,10,12,14,15,16,18,20 }
więdc
16 kwi 21:02
16 kwi 21:04
16 kwi 21:04
reds: a P(A∩B) ?
16 kwi 21:06
Adamm:
A∪B − suma zbiorów
A∩B − część wspólna zbiorów (iloczyn)
A∪B to zbiór wszystkich x, takich że albo x∊A albo x∊B
A∩B to zbiór wszystkich x, takich że x∊A i x∊B jednocześnie
16 kwi 21:06
reds: To jeden wzór oznacza 2 różne rozwiązania? O.o
16 kwi 21:08
reds: ?
16 kwi 21:19
Janek191:
A ∩ B = { 6, 12, 18}
wiec
16 kwi 21:25