Równanie trygonometryczne z sin3x
Gustavo: Rozwiąż równanie cosx+sin3x=0 w przedziale <pi, 2pi>
16 kwi 22:04
Bogdan:
| | π | |
cosx = sin(−3x) ⇒ cosx = cos( |
| + 3x) |
| | 2 | |
16 kwi 22:06
Gustavo: Ale co potem mam z tego zrobić? Rozbijam to z tych różnych wzorów, ale jakos nie chce mi wyjsc.
16 kwi 22:10
Bogdan:
cosx = cosα ⇒ x = α + k*2π lub x = −α + k*2π,
po wyznaczeniu x dobierz k∊C, takie, aby x ∊ <π, 2π>
16 kwi 22:26
Gustavo: Szczerze to może nie jestem orłem matematycznym, ale nie rozumiem, jak ma działać to a w tym i
jak dzięki temu będę dążyć do rozwiązania. Może to też kwestia późnej pory.
16 kwi 23:04
Gustavo: Niby jakos zrobiłem, ale nie chce mi się wierzyć, że nie ma jakiejs bezposredniej metody na to.
16 kwi 23:14