Wyznaczanie liczb calkowitych
Dawid: wyznacz wszystkie liczby calkowite a≠2 dla ktorych wartosc wyrazenia a+3a−2
16 kwi 08:27
Blee:
I co z ta wartoscia wyrazenia?
16 kwi 08:36
Dawid: dla ktorych wartosc wyrazenia a+3a−2 jest liczba calkowita
16 kwi 08:39
Blee:
| a+3 | | a−2 + 5 | | 5 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| a−2 | | a−2 | | a−2 | |
To wyrazenie bedzie liczba calkowita wtedy i tylko wtedy gdy a−2 jest dzielnikiem (+/−) liczby
5
Wiec mamy:
a−2 = +1
a−2 = −1
a−2 = +5
a−2 = −5
16 kwi 08:41
Blee:
Acha ... dostal gotowca to sie zawinal bez slowa − te gimnazjalisty
16 kwi 08:56