Sprawdzić czy zdarzenia A i B są niezależne.
mistrzuniobartex: Spośród wszystkich liczb dwucyfrowych większych od 10 losujemy dwie. Rozpatrzmy zdarzenia
losowe:
A − suma wylosowanych liczb jest liczbą parzystą, B − iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą
parzystą.
a) Sprawdzić czy zdarzenia A i B są niezależne
b) Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia (A∪B)
Wymyśliłem tak. Omega = 89*88 (no bo 10 wypada). Suma będzie parzysta gdy:
1 − obie parzyste czyli 44*43(10 wypadła dlatego 44) albo obie nie parzyste 45*44
2 − iloczyn parzysty gdy : obie parzyste czyli 44*43 albo jedna parzysta a druga nie parzysta
45*44
Ale jak ruszyć a) i b) po za wzorem P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć
mi na tym przykładzie o co chodzi z niezależnością zdarzeń bo przykład z kością do gry jest już
mocno
oklepany
16 kwi 08:31
Blee:
Przy takiej Ω kolejnosc losowania jest istotna wiec parzysta*nieparzysta to 44*45*2
16 kwi 08:35
Blee:
(AnB) − suma i iloczyn parzysty, wiec mamy wylosowane dwie parzyste liczby
16 kwi 08:38
Blee:
Niezaleznosc sprawdza sie poprzez sprawdzenie czy zachodzi rownosc:
P(AnB) = P(A)*P(B)
16 kwi 08:39
mistrzuniobartex: Czy mógłbym prosić o rozpisanie tej niezależności bo nie widzę tego jednak. Coś mnie ścieło
16 kwi 09:21
Blee:
P(A) i P(B) masz juz gotowe do wyliczenia, wylicz P(AnB) i sprawdz czy zachodzi w/w rownosc,
jezeli tak to sa tp zdarzenia niezalezne, w przeciwnym wypadku sa zależne
16 kwi 10:05
mistrzuniobartex: Ok.Widzę. Wyszło mi po narysowaniu tabelki, że są zależne bo 136≠636*636
16 kwi 11:05
16 kwi 11:16
mistrzuniobartex: Pardon. Mój błąd. Źle policzyłem AnB. Może ktoś pomoże/da wskazówkę jak policzyć AnB?
17 kwi 10:44
Blee:
Napisalem Ci co oznacza AnB −−− iloczyn i suma parzysta, czyli losujemy dwie liczby parzyste
17 kwi 10:49