matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
analiza
korad:
W zależności od wartości parametru a wyznacz ekstrema funkcji: f(x,y)=2x
2
−axy+2y
2
−6x Najpierw obliczam pochodne cząstkowe funkcji f(x,y) df/dx(x,y)=4x−ay−6 df/dy(x,y)=−ax+4y co dalej?
16 kwi 21:07
korad:
up?
17 kwi 20:00