das
Ale: Całka wymierna:
Jakiś pomysł jak to zmienić, przekształcić?
16 kwi 23:10
Blee:
t= x
4
dt = 4x
3 dx
i masz wtedy:
a z tym chyba już sobie poradzisz, prawda

16 kwi 23:17
Ale: Prawda,

W poleceniu napisane było żeby użyć metody na całkę wymierną dlatego mnie to zmyliło
16 kwi 23:18
16 kwi 23:21
bezendu:
u=x5
16 kwi 23:26
Ale: tu już zostaje rozkład na ułamki proste?
Jeszcze mam ostatni z którym nie mogę sobie poradzić
16 kwi 23:33
Blee:
Masz potegi parzyste jednym z pierwiastkow jest +1, wiec drugim na pewno bedzoe −1 ... i
szukasz pozniej dalszych pierwiastkow i rozkladasz na ulamki proste
16 kwi 23:35
bezendu:
x6+3x4−4=(x−1)(x+1)(x2+2)2
16 kwi 23:37
Ale: Możecie mi powiedzieć jak dojść do tego dojść? Odgadnę pierwszy pierwiastek to zawsze robiłem
tak:
x5(x−1) +x4(x−1) ... itd takie dzielenie ale nie w słupku tyle że w tym przypadku ciężko
dojść do tego trzeciego nawiasu (x2 + 2)
16 kwi 23:59
Ale: Aa dobra już mam
x4(x2 − 1) +4x2(x2 − 1) 4 (x2 − 1 )
17 kwi 00:02
Ale: x
4 + 4x
2 + 4 = (x
2 + 2)
2
Ok, późna już godzina i myślenie nie te
17 kwi 00:03