Rozwiąż równanie różniczkowe liniowe niejednorodne
SEKS INSTRUKTOR: Rozwiąż równanie różniczkowe liniowe niejednorodne
y`+2ty = e
−t2
czynnikiem całkującym jest e
t2
Po wymnożeniu
e
t2 * y`+e
t2 * 2ty = e
−t2 * e
t2
(e
t2*2ty) ` = 1
∫(e
t2*2ty) dt ` =∫ 1 dt
e
t2*2ty = t+C
Czy tak należy to rozwiązać?
16 kwi 17:23
SEKS INSTRUKTOR: ∫(et2*2ty) dt =∫ 1 dt * ( było ∫(et2*2ty) dt ` =∫ 1 dt, ten " ` " się gdzieś tam
niepotrzebnie pojawił)
16 kwi 17:24
Adamm: źle
(yet2)'=1
16 kwi 17:32
Adamm:
(yet2)'=1
yet2=t+c
y=t*e−t2+c*e−t2 − wynik
16 kwi 17:38
SEKS INSTRUKTOR: dobrze, dziekuje bardzo
16 kwi 17:47
SEKS INSTRUKTOR: mam jeszcze równanie:
ty + et −ty` =0
tutaj czynnikiem całkującym jest e∫t dt ?
16 kwi 17:50
Adamm:
ty'−ty=et
y'−y=et/t
y'*e−t−y*e−t=1/t
(y*e−t)'=1/t
y*e−t=ln|t|+c
y=et*ln|t|+c*et
16 kwi 17:53