Ciąg geometryczny.
piotrovvicz: Dane są liczby (x + 1, 2√2, x − 1). Wyznacz x tak, aby te liczby tworzyły ciąg geometryczny.
16 kwi 07:31
Blee:
Czyli : (2√2)2 = (x+1)(x−1)
Rozwiazujesz
16 kwi 08:20
DM: b2 = ac?
16 kwi 08:21
ite:
Nie jest powiedziane w jakiej kolejności te liczby mają tworzyć ciąg geometryczny.
Trzeba wziąć pod uwagę przypadki (tak jak jest w odpowiedziach).
16 kwi 10:59
piotr: 1)
(2√2)2 = (x+1)(x−1)
⇒
x= − 3 ∨ x = 3
2)
(2√2)(x+1)=(x−1)2
⇒
x = 1 + √2 − √2 + 4 √2 ∨ x = 1 + √2 + √2 + 4 √2
3)
(2√2)(x−1)=(x+1)2
⇒
x∊∅
16 kwi 12:48