Trygonometria
KUBA: Dzień dobry,
Nie wiem jak zrobić zadanie:
√2cosx=sinx+1
Mam wyznaczyć sinx, jaj tego dokonać?
16 kwi 13:21
Blee:
√2cosx − sinx = 1 //
2
2cos
2x − 2
√2sinxcosx + sin
2x = 1
cos
2x = 2
√2sinxcosx
cosx = 2
√2sinx
i jedynka trygonometryczna:
sin
2x + cos
2x = 1
sin
2x + 8sin
2x = 1
dorzuć założenia gdzie jest to konieczne
16 kwi 13:28
Adamm:
| | sinx+1 | |
albo po prostu ( |
| )2+(sinx)2=1 |
| | √2 | |
16 kwi 13:38
Adamm: no i już widać że Blee źle rozwiązał, bo może być sinx=−1, cosx=0
16 kwi 13:40
Blee:
Adamm ... napisałem by autor dorzucił założenia w odpowiednie miejsca ... ja w między czasie
dzielę przez cosx
16 kwi 13:42
Adamm: a co mają założenia do zgubionej dwójki
16 kwi 13:44
Adamm: aaa... myślałem że ty jakoś dziwnie przeszedłeś, a faktycznie jest ok.
chociaż sinx ci jeszcze 1/3 wyszedł, jednak lepiej od razu z jedynki, bo się nie trzeba
zastanawiać,
i szybciej
16 kwi 13:46
Blee:
szczerze mówiąc to początkowo nie planowałem zejścia do jedynki trygonometrycznej ... a jak już
napisałem to nie chciało mi się cofać, bo 'połowa zadania już była'
16 kwi 13:49