matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
lub:
Oblicz granice przy x dążącym do 1
3−2x
(
)
1\ln(2−x)
x
16 kwi 18:02
piotr:
3−2 x
(
)
1/ln(2−x)
= e
ln((3−2x)/x)/ln(2−x)
x
ln((3−2x)/x)
(ln((3−2x)/x))'
lim
x→1
= lim
x→1
=
ln(2−x)
(ln(2−x))'
3/(x (−3+2 x))
= lim
x→1
= 3
−(1/(2 − x))
⇒
3−2 x
lim{x→1}(
)
1/ln(2−x)
= e
3
x
16 kwi 19:03