matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.6.2012
Zadania
Odp.
10
:):
Z danych o ludności pewnej miejscowości wynika, że w kolejnych trzech okresach liczba ludności wynosiła odpowiednio 5tys.,7tys.,8tys. osób. Oblicz średni przyrost względny ludności
1
:):
Zbadać średnie tempo przyrostu produkcji pewnego przedsiebiorstwa w latach 1991−1995
3
zuza:
Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A=(3,7) i B=(1,−1). Proszę o obl.
2
gruba_helga:
Rozwiąż równanie: 25x
4
− 10x
2
+ 1= 0, bo nie wiem czy mam dobrze.
1
helga:
Rozwiąż równanie: −3x
4
+ 2x
3
+ x
2
= 0, bo nie wiem czy mam dobrze.
3
jaśka:
Rozwiąż równanie: x
3
− 6x
2
− 2x + 12= 0, bo nie wiem czy mam dobrze, a odp nie ma
.
0
króliczek:
Pomocy! Jak udowodnić/obalić, że relacja xSy S⊂R (x+1)(y−1)≥−1 jest symetryczna, antysymetryczna i przechodnia?
1
cozy:
Obliczyc granice ciagu lim
n
→
∞
(arcctg (2bn) − an · cn), gdzie
3
kupka 12:
wyznacz pochodna co do x i co do y : f(x)= arctg(x\y)
2
Kwachu:
Jak mam określić forme kwadratową, to 0 jest dodatnie czy nie?
8
Xin:
Piszę nie z konkretnym zadaniem, ale po prostu mam pytanie. Chodzi o wzory redukcyjne w trygonometrii. Ogólnie wiem, że znak na końcu jest taki sam, jak znak kąta na początku
4
z:
Funkcja liniowa f opisana jest wzorem f(x)= −1/2x+2 a) naszkicuj wykres funkcji f
0
cozy:
Obliczyc granice ciagu lim
n
→
∞
(arcctg (2bn) − an · cn), gdzie
2
a:
Bardzo proszę o pomoc:( W pewnej firmie zysk wzrastał przez cztery kolejne lata odpowiednio o 20%, o 30%, o 10% i o 5%.
1
z:
Funkcja liniowa f opisana jest wzorem f(x)= 1/2x+3 a) naszkicuj wykres funkcji f b) podaj dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości większe niż 15 c) oblicz pole trójkąta jaki
29
tn:
czy zachodzi? x⇒ y ⇔ y ⇒x
0
sak:
Dlaczego linia trendu RMA jest bardziej stroma od linii trendu regresji OLS?
0
sak:
wśród 10 ofiar pająka Araneus diadematus były 2 Diptera i 8 Coleoptera. Czy potwierdza to hipotezę, że ten pająk preferuje muchy?
1
sally:
Jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia Króla lub pika z talii 52 kart?
4
Sokoov:
Mam problem z takim cudem:
0
sally:
Rozkład inteligencji w populacji jest zbliżony do rozkładu normalnego (μ=100; δ=16) Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba ma iloraz inteligencji poniżej 100
1
mmm:
jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia dokładnie dwóch szóstek i jednej piątki przy jednym rzucie trzema kostkami?
1
zuza:
Funkcja liniowa f opisana jest wzorem f(x)= −1/2x+2 a) naszkicuj wykres funkcji f
2
Paula:
W okręgu o śr AB rysujemy cięciwe CD równaległa do AB. Udowodnij ze róznica miar kątów ACD do CDA jest równa 90 stopni.
0
zuza:
1. Funkcja liniowa f opisana jest wzorem f(x)= −1/2x+2 a) naszkicuj wykres funkcji f
1
zadanie:
wykaz ze ciag jest rosnacy a
n
=3
n
1
mala2:
Podaj przybliżenie liczby
2
zuza:
Punktem przecięcia prostych o równaniach y=x−1=0 i y=−x+3 jest punkt o współrzędnych: A. (1,2), B. (1,−2), C. (2,3), D. (3,2)
6
nina:
problem z całką mam całkę
e
2x
1+e
x
i domyślam sie ze trzeba ją zrobić przez podstawienie, ale żadne
1
p:
Kiedy nie mozena mnozyc ułamka przez x jesli x jest w mianowniku w jakims równaniu ? Chodzi mi o to, ze x moze byc liczba ujemna i wtedy nie mozna mnozyc razy x ?
1
adasb17:
Punkty A= (1, 2) , B=(7, 3), C= (2, 8) są wierzchołkami trójkąta ABC. Napisz równania prostych zawierających wysokości trójkąta ABC.
4
Anka ;*:
1
1.y =
√
x−1
2x
2.
√
1−2x
√
2−3x
3.
1
√
x−1
2
2
Realist:
a)y=2x+5 i 2x−y−3=0 b)4y+3x−2=0 i −9x−12y+4=0
1
Renata:
Wyznacz współrzędne wektora 1/3AB, a nastepnie współrzędne punktów P i Q dzielących odcinek ab na trzy równe cześci.
5
klaudiax:
Funkcja liniowa jest rosnąca, ponadto do wykresu należy punkt A=(0,−4). Wzór tej funkcji może mieć postać:
5
zuza:
Punktem przecięcia prostych o równaniach 2x−3x−4=0 i y=2x jest punkt o współrzędnych: A. (−4,−4) B. (−1,−2) C. (2,4) D. (1/2,1)
3
chocolate:D:
Rozwiąż nierówność:
5
lola:
Pomocy... Wykresy funkcji i inne głupotki, za które nie mam pojęcia jak się zabrać:( Naszkicuj wykres funkcji f, a następnie odczytaj z niego rozwiązanie równania f(x) = −1 oraz
16
zanetta:
1
kat α to jest kątem ostrym i sinα =
wówczas tgα ile jest równy
3
jak to obliczy ktoś wytłumaczy poklei
5
pomocyy:
całka
0
mija:
Lata Cena (w zł) i(xt/x1) % i(xt/xt−1) % 2003 25 1 100,00%
3
zuza:
Funkcja liniowa jest malejąca, ponadto do wykresu należy punkt A=(0,−4). Wzór tej funkcji może mieć postać:
1
Ziom:
Zbadać zbieżność szeregów na podstawie definicji i wyznaczyć ich sumę (o ile istnieje)
0
Dominika18:
Wie ktoś jak to zrobić?
0
Dominika18:
Wie ktoś jak to zrobić?
1
jaś:
15
25
to inaczej ile?
6
Patryk:
√
n
2
+6
−n
lim
n→
∞
√
n
2
+2
−n
√
n
2
+6
−n
√
n
2
+6
+n
√
n
2
+2
+n
lim
n→
∞
*
*
√
n
2
+2
−n
√
n
2
+6
+n
√
n
2
+2
+n
0
Kasia:
7,4*1
1
2
+ 2* (
−2
3
)
3
ania:
Czy trapez równoramienny składa się z kwadratu? Sory, że nie tan dział
1
amika:
Ile to 2 *
√
3
2
?
1
tra:
Czy w dodawaniu skleśla się liczby? tzn. mam na myśli jak jest np. 2/4 + 4/2 to czy ta 4 i 2ka się eliminują?
3
c:
Funkcja liniowa jest malejąca, ponadto do wykresu należy punkt A=(0,5). Wzór tej funkcji może mieć postać:
1
Jak to zrobić ? :
Oblicz obwód kwadratu, w którym długość przekątnej wynosi d=1,5√2 cm.
1
kasia:
jak rozwiązać taki układ równań?
3
Niki:):
Hej
potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tych nierówności: a) 3 ≤ |x−3|< 5 b) 0<|x+4|≤3 c) −1 ≤|x−2|<1
2
koko:
rozwiąż układ równań metodą wyznacznikową: pomocy, rozwiązałam, ale wyszły mi zupełnie co innego, niż powinno
1
LondonGirl:
Funkcja liniowa jest malejąca, ponadto do wykresu należy punkt A=(0,5). Wzór tej funkcji może mieć postać:
1
Nika:
Zaznacz na osi liczbowej zbiór liczb spełniających podaną nierówność. Ile liczb całkowitych należy do tego zbioru?
5
Lewek27:
Określi ilość rozwiązań równania w zależności od parametru m. Gdy równanie ma rozwiązanie znajdź je.
3
LondonGirl:
Liczba x=−7 jest miejscem zerowym funkcji y−3x−6. Wynika stąd, że: A. a=−7, B. a=2, C. a=3, D. a=−1
5
Pipcio:
Zara powiedzcie mi jak jest poprawnie mam zadanie Napisz postać kanoniczną równania okręgu o środku w punkcie s(xs,ys) i promieniu r jesli:
2
Basia:
funkcja kwadratowa
0
ania samochwała:
zbadać wklęsłośc i wypukłość oraz wyznaczyć punkty przegięcia: f(x)= e
1/x
2
2
xyz:
Dana jest f. liniowa określona wzorem y=−2x+6. Funkcja ta przyjmuje wartości ujemne dla: A. x>3, B. x>−3, C. x<−1/3, D. x<−3
1
xyz:
Wzór funkcji o wzorze y=−2x+1 jest równoległy do wykresu funkcji: A. y==2x+2, B. y=1/2x+4, C. y=−2x+6, D. −1/2x=3
2
LondonGirl:
1. Wzór funkcji o wzorze y=−2x+1 jest równoległy do wykresu funkcji: A. y==2x+2, B. y=1/2x+4, C. y=−2x+6, D. −1/2x=3
4
koko:
mam pytanie: kiedy stawiamy ∨ a kiedy ∧ w równaniach tego typu |x+1| − 3 > 5+ 6(x−2)
2
NUL:
Oblicz wysokość trójkąta opuszczoną na bok długości 12 jeżeli kąty przy tym boku są równe 30 i 45
7
elena2:
Może mi to ktoś wytłumaczyc
z
2
=−1
3
kasia:
rozwiąż nierówność : |x−3| < x +3
10
Niki:
Dzień dobry Bardzo prosze o pomoc w takim zadaniu i rozwiązanie choć jednego przykładu :
3
anka:
√
50
:
√
2
prosze o pomoc
1
divers:
1. Znajdź wersor, który jest prostopadły do wektorów u= (1,−2, 0), v= (0, 3,−2).
π
2. Znajdź wersor, który z wektorami u= (1, 0, 0), v= (1,
√
3
, 0) tworzy kąt
3
0
daro92:
Ktos potrafi pomoc ? Plaski dowolny uklad sil.
1
mala2:
Proszę o pomoc
2
kleopatra:
oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych jeżeli ctg=
√
2
/3. pliska
2
kleopatra:
oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych jeżeli cos= 1/4
4
Eryk:
na ile sposobów można ustawić 6 osób tak aby a,b były obok siebie ? 1 2 3 4 A,B
6
ania samochwała:
zrób pochodną:
3
√
(x+2)
2
2
anka1010:
rozwiązać równanie wyznacznikowe pomocyyy
3
agucha:
szereg: 1,1,2,2,3,3,3,3,3,4,4,4,5,6,7
4
adasb17:
1. Sprawdź który z punktów A = (1,−6) B = (−4,−9) C = (8,0) leży na prostej przechodzącej przez punkty P = (4,−3) i Q = (12,3)?
4
mikołaj:
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f(x, y) = 2x
2
− 2y
2
w kole x
2
+ y
2
≤ 4.
5
mika:
dwa katy wewnętrzne pewnego deltoidu maja miary odpowiednio równe 300 i 30 stopni. Długość krótszego boku deltoidu równa jest 2 . Oblicz pole deltoidu ?
1
hermenegilda:
W zamkowych podziemiach znajdują się 56 skrzyń otwieranych różnymi kluczami. Masz pęk składający się z 73 kluczy, wśród których znajdują się 56 właściwych. Ile co najwyżej prób
3
nat:
A=(0,0,1) B=(−1,1,3) C(−1,2,2) D=(1,1,0)
1
karol:
∫(1/
√
1+x
2
)
8
kokospoko:
Oblicz wartość siły nacisku, jaką wywiera samochód o masie 1,2 tony jadący z prędkością 54km/h po wypukłym moście o promieniu krzywizny 75m gdy znajduje się na szczycie tego mostu.
3
ewela14:
Jaką pracę wykona robotnik jeśli przesuwa szafę z siłą 125N na dystansie 8m? Jaką będzie miał moc podczas wykonywania tej pracy, jeśli zajęło mu to 20s?
2
ola:
Mam do rozwiazania układ rownań z dwoma niewiadomymi x,y
3
kolo:
Objętość bryły obrotowej
9
ewela:
Ciało podrzucono do góry tak, że lecąc w górę na wysokości 2m miało prędkość 5m/s. Jaką prędkość będzie miało to ciało na wysokości 3m?
4
Pux:
Mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak moge podzielić to:
1
wojtek9835:
ile wynosi energia potencjalna i kinetyczna spadochroniarza ważącego wraz ze sprzętem 105 kg na wysokości 100m . jeżeli wyskakuje z samolotu na wysokości 200m. Dziękuję za pomoc
2
łukasz:
/4x−1/<9 /5x+2/≥13
0
Marta:
[[(2,4 + 1,5)*4,375]:
3
4
−
1
6
−x=[(2,75−1