wzór funkcji
zuza: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A=(3,7) i B=(1,−1).
Proszę o obl.
9 cze 22:53
Maslanek: y=ax+b
Z treści zadania:
7=3a+b
−1=a+b
Stąd:
a=4
b=−5.
Zatem y=4x−5.
9 cze 22:55
Gustlik: Można prościej niż układem równań − wektorami. Układ równań to jedna z dłuższych i
trudniejszych metod.
A=(3,7)
B=(1,−1)
AB
→=[1−3, −1−7]=[−2, −8]
y=4x+b
Podstawiam wsp. np. pktu A:
7=4*3+b
7−12=b
b=−5
Odp: y=4x−5
9 cze 23:40
Maslanek: Czy ja wiem...

Na takich liczbach to jak rozwiązywanie równania 2x=1.

Krótko wyznacznikami w pamięci albo zgadywanie rozwiązań (jeszcze szybsze).
9 cze 23:41
Gustlik: Maslanek, tu sa akurat proste liczby, więc pójdzie dość szybko nawet układem, ale jak będą
jakieś trudniejsze to już jest problem. Ponadto ja uczę wektorami, bo z wektorów w geometrii
analitycznej można wykonać wiele różnych obliczeń, np. długość odcinka, współrzędne
wierzchołków figur oraz ich pola, zbadać prostopadłość i równoległość prostych zbadać
współliniowośc punktów itp. A często nawet na poziomie podstawowym mamy zadania, w których
trzeba kilka rzeczy obliczyć, np. wysoko ści trójkąta i jego pole. Jak zrobimy wektorami, to
mamy niemal dwie pieczenie upieczone na jednym ogniu, bo ze współrzędnych wektorów można
szybko wykonać oba te obliczenia.
10 cze 00:01
pigor: ...

czyli postać kanoniczna prostej (łatwo z niej przejść na postać parametryczną):
| y−7 | | x−3 | | y−7 | | x−3 | | y−7 | | x−3 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| / *(−2) ⇔ |
| = |
| =t ⇔ |
| −1−7 | | 1−3 | | −8 | | −2 | | 4 | | 1 | |
⇔
(x,y)=(3+t, 7+4t) − postać
parametryczna, gdzie t∊R i [1,4] jej wektor kierunkowy
⇔ y−7=4x−12 ⇔
y=4x−5 − postać
kierunkowa ⇔
4x−y−6=0 − postać
ogólna
prostej i [4,−1] to jej wektor normalny . ...
10 cze 00:07
Gustlik: pigor, dobry sposób, ale w liceum nawet na rozszerzeniu nie wiedzą, co to równanie
parametryczne prostej. Nie komplikujmy więc prostego rozwiazania, zwłaszcza, że w MEN są spece
od komplikowania prostych rzeczy, czego dowodem jest obecny program matematyki w szkołach.
Najlepiej liczyć wektorami − najprościej. Pozdrawiam
10 cze 00:33
pigor: ... twierdzę, że nie komplikuję, bo tak właśnie należy uczyć ludzi z rozszerzenia

i pokazuję
to dla nich ; taki ktoś z rozszerzenia ma potem jak na tacy równania prostych przez prostą
analogię w R
3 (3D).
10 cze 00:48
Gustlik: Pigor, tu masz rację, dla ludzi z rozszerzenia metoda jak najbardziej OK. Pozdrawiam
10 cze 22:55