Relacje
króliczek: Pomocy! Jak udowodnić/obalić, że relacja xSy S⊂R (x+1)(y−1)≥−1 jest symetryczna,
antysymetryczna i przechodnia?
9 cze 22:06
Basia: nie da się, bo nie jest
nie jest symetryczna, bo
(−2+1)(0−1) = −1*(−1) = 1 ≥ −1 ⇒ −2R0
ale
(0+1)(−2−1) = −3 ⇒ ~[ 0R(−2) ]
nie jest też antysymetryczna, bo
(2+1)(5−1) = 12 ≥ −1 ⇒ 2R5
i
(5+1)(2−1) = 6 ≥ −1 ⇒ 5R2
nie jest przechodnia, bo
(−5+1)(1−1) = 0 ⇒ −5R0
i
(0+1)(2−1) = 2 ⇒ 0R2
ale
(−5+1)(2−1) = −4 ⇒ ~[ −5R2]
uwaga: aby pokazać, że warunek nie zachodzi wystarczy podać jeden
kontrprzykład
10 cze 02:48
Basia:
P.S. jeżeli relacja jest symetryczna to nie może być antysymetryczna
i na odwrót
10 cze 10:34
króliczek: Dzięki za pomoc
10 cze 19:38