matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.4.2009
Zadania
Odp.
6
Lol:
wrr... hej :::rysunek::: Mam pytanko?Wie ktos moze jakich surowcow eksploatacja zostala w Polsce ograniczona
1
BLONDI:
x
2
−x−2
2x
2
x
2
x
−
=
4x
2
+4x
x
2
−4
2x
2
−2x−12
26
Coma13:
sin
4
x + cos
4
x = m Znajdź takie wartości parametru "m" dla którego istnieją rozwiązania równania.
8
zioomalka:
Dana jest funkcja f(x)=px
2
+px+2 . Dla jakich wartości parametru p funkcja ta jest: a.liniowa
5
Doda :
POMOCYYYYY :::rysunek::: :::rysunek::: W częściowo wypełnionym wodą szklanym naczyniu w kształcie sześcianu o krawędzi równej 6cm zanurzono całkowicie kulę o średnicy 4 cm. Oblicz, o ile podniesie
2
lehu:
:::rysunek::: Mamy dwa okręgi styczne zewnętrznie, każdy o promieniu 8. Oblicz pole zacieniowanej
6
xyz:
Dla jakich wartości parametru a równanie ax
2
−4x+3=0 ma tylko jeden pierwiastek?
2
Felippe:
PROSZE O ROZWIĄZANIE , JEŚLI KTOŚ JEST W STANIE :::rysunek::: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna ma długość a , zaś kąt dwuścienny
9
zioomalka:
Mam obliczyć jeśli to możliwe sumę odwrotności pierwiastków podanego równania :
8
Velvet:
HELP MEEEE ! :::rysunek::: Zbiornik wody ma kształt walca o średnicy podstawy 3,4 m i wysokości 4,2 m. Oblicz masę
10
tomek:
W trapezie równoramiennym kąt ostry ma α=60 stopni,a ramie 4cm.Na dłuższej podstawie zbudowano trójkąt równoboczny o boku równym tej podstawie ,tak,że otrzymano
2
tomek:
W trapezie równoramiennym kąt ostry ma α=60 stopni,a ramie 4cm.Na dłuższej podstawie zbudowano trójkąt równoboczny o boku równym tej podstawie ,tak,że otrzymano
1
Shinger:
W n−wyrazowym ciągu arytm. drugim wyrazem jest 5, a suma trzech początkowych wyrazów jest
3
równa
wyrazu siódmego. Ponadto s
n
=155. Z ilu wyrazów składa się ten ciąg?
4
31
pan Całka:
Help me :::rysunek::: CAŁKI!
x
2
− 2x
4
√
x
3
+
√
x
5
∫
dx
5
3
√
x
2
13
miŚ:
Mógłby ktoś rozwiazać :::rysunek::: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy wynosi 4x, a krawędź boczna 3x.
9
by:
Niby proste... Podstawą graniastoslupa jest romb. Dlugości przekątnych podstawy i wysokości
3
Vera :
Pień sosny pocięto na 12 belek po 1,5 m długości każda. JAką masę będzie miała jedna z belek, jezeli średnica pnia na całej długości wynosiła 40cm, a gęstość drewna sosnowego
2
Shinger:
Suma trzech liczb tworzących c.arytm. wynosi 27. Jeśli pierwszą z nich zmniejszymy o 1, a trzecią zwiększymy o 13, to otrzymamy rosnący c. geom. Wyznacz te liczby
7
Mol:
Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku a= 6cm. Każda z krawędzi bocznych nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.
30
Elka:
MoŻE KTOŚ ZAJRZEĆ I ROZWIĄZAĆ
NIE POTRAFIĘ...:(
25
Marchewcia:
BŁAGAM O POMOC! ! ! :::rysunek::: :::rysunek::: masakra z tymi zadaniami :::rysunek::: :::rysunek::: Zad.
14
Olunia:
1
1
−
=?
√
3
+3
3
1
heh:
a
3
+6=0 jak to rozwiązać podpowie ktoś
24
Shinger:
Trzy liczby dające w sumie 21, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli od tych liczb odejmiemy kolejno 1,4,3 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Wyznaczyć te liczby
47
MIckej:
Zadanie za 7 pkt dlatego pisze :::rysunek::: bo mi sie wydaje że robię błąd albo ono jest za proste :::rysunek:::
13
xyz:
Wiedząc że {x∈R:(x−a
1
)(x−a
2
)≥0 i a
1
<a
2
} = (−
∞
;−2> u <11;
∞
), wyznacz liczby a
1
i a
2
13
Przemek:
Na rysunku przedstawiono prostokątny trójkąt równoramienny ADC i prostokątny trójkąt ABC. Przyprostokątne trójkąta ADC mają długości 4 cm , a kąt ABC ma miarę 30
o
4
humanistka:
Dana jest funkcja f(x)=|(1−x)
2
−5| Oblicz f(
√
3
−4) i przedstaw tę wartość w postaci a+b
√
3
gdzie a i b sa liczbami
7
Misiek:
BŁAGAM O POMOC :::rysunek::: ! Zad.
8
Przemek:
Trapez równoramienny, którego pole jest równe 28
√
3
cm
2
, opisano na okręgu o promieniu długości 2
√
3
. Oblicz długości boków tego trapezu.
5
zioomalka:
Niepusty zbiór A jest zbiorem rozwiązań nierówności x
2
+bx+c<0. Zbiór A' jest dopełnieniem zbioru A na osi liczbowej. Uzupełnij zapis nierówności x
2
+bx+c...0 tak,
6
Dori:
zad1. Rzucamy trzy razy monetą, a w przypadku, gdy otrzymamy trzy razy ten sam wynik rzucamy po raz czwarty. Określ zbiór zdarzeń elementarnych tego doświadczeniai oblicz
17
mati:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ,wiedząc że pole podstawy wynosi 36cm2,a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy α=60stopni
4
Mirek :
jestem noga z matmy i sobie nie radze :::rysunek::: Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót trójkąta równobocznego o boku a= 4 cm dookoła
19
Albert:
CZY MOŻE MI KTOŚ POMÓC :::rysunek::: :(
6
Kasia:
Samochód S
p
jadący pod górę, w pierwszej sekundzie pokonał 25 m, a w każdej następnej o pół metra mniej niż w poprzedniej. W tym samym momencie, gdy S
p
rozpoczął podjazd,
28
Kasia:
Możecie mi pomóc? Nie wychodzi i o to takie zadanko: Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach długości 2 i 4 oraz kącie
7
Ania:
pomocy :::rysunek:::
19
Anka:
wyznacz dziedzinę wyrażenia:
46
Blanka:
1
3
a)
−
=
x
3x−2
3
5
b)
+
=
x
2
−16
x−4
x
2
+8x+16
2x+8
c)
:
=
2x
2
+6x
x
2
+6x+9
11
iza:
? n−4 a
n
=−−−−−−−−−−−−−−− wykaż ze rosnący
10
Tomasz:
Określ zbiór wartości funkcji f(x)=log
2
x * log
8
x − log
4
x. Nie mam pomysłu jak to uprościć.
6
zioomalka:
Dobierz wartości liczb a i b tak, aby zbiory A i B były równe, gdy:
2
Anka:
Wśród nierówności : |x|≤7 , x≤7 , |x|≥7 wskaż nierówność, która ma taki sam zbiór rozwiązań jak nierówność x
2
≤49
21
Munny :
Pomoże mi ktoś :::rysunek::: Wyrażenie 2
1
64 (do potęgi 164) * 6(do potęgi22)− 2
(
do potęgi 166)/ 2
(
do potęgi −23)*
1
BigMax:
:::rysunek::: Zawsze mam problem w wyliczeniu tgα gdy jest taka sytuacja. Wiem że tgα =
y
x
, ale
21
mati:
Kąt rozwarcia stożka ma 60 stopni,a suma promienia podstawy i tworzącej wynosi 21.oblicz pole powierzchni bocznej.
3
Ms.Ocean:
Elo wszystkim :::rysunek::: Mam tu takie zadanie i nie bardzo wiem jak je zrobić ...
Oblicz obwód i pole kwadratu, którego przekątna jest odcinek AC, jeśli A=(2,4)
2
Klaudia:
Latwe zadanko ze stereometrii
1
Anka:
Nie mam pojęcia jak to zrobić :::rysunek::: Zad
9
Witold:
Proszę o pomoc ! Zad.
16
Radziu0890:
a
8
+a
1
3=37 i a
9
−a
6
=9
2
Moń:
Móglby ktoś zajrzeć. pomóc :::rysunek::: Zad.
1
Sylwia:
POMOCYYYYY :::rysunek::: :::rysunek::: Zad.
1
Piotr:
POMOŻE KTOŚ :::rysunek::: Zad.
3
syl:
liczby 3 i −1 są pierwiastkami wielomianu W(x)=2x
3
+ax
2
+bx+30 a) wyznacz wartości współczynników a i b
50
Monia:
Proszę o pomoc :::rysunek::: :::rysunek::: :::rysunek::: ! Pole trapezu jest równe P , stosunek podstaw trapezu jest 2.
18
Basia:
To jest Tofi :::rysunek::: I jego pani ?