nierówności kwadratowe
zioomalka: Dobierz wartości liczb a i b tak, aby zbiory A i B były równe, gdy:
A={x∈R:x2−2x−24≤0} oraz B={x∈R: |x−a|≤b}
o co w tym w ogóle chodzi?
9 kwi 12:22
tim: Sprawdź, czy dobrze przepisałeś.
9 kwi 12:37
zioomalka: bardzo dobrze
9 kwi 12:54
zioomalka: jest ktoś w stanie mi to wytłumaczyc?
9 kwi 13:23
Eta: Wszystko ok

A: x
2 −2x − 24≤0 Δ= 100
√Δ= 10
x
1 = 6 x
2 = − 4
to rozwiązaniem tej nierówności jest x€< −4, 6>
zatem
A= <− 4,6>
teraz B:
I x − aI ≤ b to b ≥ 0
zatem: x − a ≤ b i x −a ≥ − b
x ≤ a+b i x ≥ a − b
zatem x€ < a − b, a+b> i b≥ 0
B= <a −b, a +b> i b≥0
skoro A=B to:
a −b = −4
a +b = 6 dodajemy stronami:
−−−−−−−−
2a =2 => a = 1 to b= 6 − 1 = 5
odp: A=B jeżeli
a = 1 i b= 6
Pozdrawiam
9 kwi 13:27
Eta: Jak widzisz?... że jest
9 kwi 13:27
Eta:
Oczywiście , zauwazyłam chochlika
b = 5
9 kwi 13:44