Nie rozumiem tego zadania
Przemek: Trapez równoramienny, którego pole jest równe 28√3cm2, opisano na okręgu o promieniu
długości 2√3. Oblicz długości boków tego trapezu.
9 kwi 15:12
Eta: Pomagam
9 kwi 15:25
Przemek: bowysokosc juz wyznaczylem 4√3, a+b=14 tylko nie wiem jak wyliczyc c
9 kwi 15:30
Przemek: chyba wiem o co chodzi a+b=14 to w takim razie c+c tez musi sie rownac 14 wiec c=7
9 kwi 15:31
Eta: Troszkę cierpliwości
R= 2
√3
więc H
trapezu = 2R = 4
√3
trapez jest opisany na okręgu, czyli sumy boków przeciwległych
muszą być równe:
czyli a +b = k +k gdzie a, b −−−podstawy k − ramiona
stąd a +b = 2k
P
trap= (a+b)*h/2
czyli po podstawieniu danych otrzymamy:
że:
2k2*4
√3 = 28
√3
to: po przekształceniach : wyliczymy ,że k= 7
teraz wracamy do a+b = 2k => a+b = 14
ponad to z trójkata prostokatnego z tw. Pitagorasa mamy:
x
2 +h
2 = k
2 gdzie x = ( a −b)/2 −−
zatem:
u{(a −b)
2}{4 + h
2 = k
2
zatem po podstawieniu otrzymamy:
u{( a −b)
2}{4 +48= 49 => ( a−b)
2 = 4 => a −b = 2
więc rozwiązując układ równań
a +b = 14
i a −b = 2
wylicz a i b powodzenia , to już proste
9 kwi 15:38
xpt: η zadanie skończyłaś w połowie swojego rozwiązywania, bo pytanie było, jaką długość
ma
k 
Nie potrzebnie się rozpisywałaś
9 kwi 16:25
N: xpt czemu n? i jak piszesz ten znaczek
9 kwi 16:26
tim: Jakby co to N to ja byłem
9 kwi 16:31
xpt: Nie małe N tylko małe Η (7 litera greckiego alfabetu).
mam na panelu kilka wybranych przeze mnie znaków z tablicy znaków i z nich korzystam,
przydają się

NP:
∓∅∈∉∊∋∍
∠∡∡∢∫≈≠
⋀⋁∀∃
ℂℕℝℤ
a η bo pisałem do Ety
∎
9 kwi 16:32