c.arytmetyczny vol.2
Shinger: Suma trzech liczb tworzących c.arytm. wynosi 27. Jeśli pierwszą z nich zmniejszymy o 1, a
trzecią zwiększymy o 13, to otrzymamy rosnący c. geom. Wyznacz te liczby

to podobnie do tamtego

a
1=9−r
9
2=(8−r)(22+2r)
liczę delte itp
9 kwi 18:42
Basia: liczysz Δ, ale skąd masz 22+2r ?
a3 = a1+2r = 9−r+2r = 9+r
a3+13 = 22+r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9 kwi 18:47
Eta: Shinger, widzę bład
( 22 +r) −− tak ma być w tym ostatnim nawiasie ( popraw)
i policz deltę
przyjmij tym razem r>0 bo ciag ma być rosnący
powinno Ci wyjść r= 5 r = − 19 <0 −−−odrzecamy
więc a1 i a2 i a3 policz tylko dla r = 5
9 kwi 19:01