Zadanie
Velvet: HELP MEEEE !

Zbiornik wody ma kształt walca o średnicy podstawy 3,4 m i wysokości 4,2 m. Oblicz masę
wody w zbiorniku, gdy jest on wypelniony, pamiętając,że 1dm
3 wody= 1 kg.
9 kwi 20:02
xpt: pomagam
9 kwi 20:04
xpt:

H=4,2m=42dm
2r=3,4m=34dm
r=17dm
Musisz obliczyć pole podstawy, podstawiając za r 17dm
Potem obliczasz objętość całego walca.
Na końcu wynik z dm
3 zamieniasz na kg, bo 1dm
3=1kg.
Wzory na pbjętosć walca masz po lewej stronie (menu stereometria)
9 kwi 20:07
Velvet: wyszedł mi wynik 38113, 32 dm
3 jak mam zamienić na kg
9 kwi 20:15
xpt: V=Pp*H = π*r2*H = π*172*42 = 12138π [dm3]
Jeżeli 1dm3=1kg
to 12138πdm3=12138π kg
Jeśli zamienisz π na jakiekolwiek przybliżenie, to otrzymasz wynik przybliżony, ten co ja
podałem jest dokładny i, jesli zadanie nie mówi inaczej, powinno się zostawić w wyniku
π.
9 kwi 20:21
xpt: Aha − biorąc dość dokładne przybliżenie wynik mi wyszdł 38132,65163 więc jest różnia

Za π podstawiłem 3,1415926536 z "groszami"
9 kwi 20:23
Velvet: no wlasnie...policzyłam nie z taką dokładnością jak Ty

ale myślę,że jest ok

ważne,że wiem z jakich wzorów korzystać

Dzięki, jesteś genialny ^^
9 kwi 20:27
xpt: Aaaa nie całuj mnie! Chory jestem i zarazić mogę ;P
Po prostu bezpieczniej jest zostawić π w wyniku :)
9 kwi 20:50
9 kwi 20:52