trapez
Monia: Proszę o pomoc



!
Pole trapezu jest równe P , stosunek podstaw trapezu jest 2.
Przekątne dzielą ten trapez na cztery trójkąty. Oblicz pole każdego z nich.
9 kwi 00:18
Basia: Pomagam
9 kwi 01:02
Eta: OK:
9 kwi 01:04
Bogdan:
OK.
9 kwi 01:07
Eta:
Mi wyszło:
P9 ,
2P9,
2P9,
4P9
czekam na wynik Basi
9 kwi 01:11
Eta: O Bogdan

Myślałyśmy ,że śpisz już po ciężkiej pracy

Czy taka jest odp; do tego zadania?
9 kwi 01:13
Bogdan:
Ja też mam taki wynik. A przy okazji tego zadania, jeszcze raz przypomnę zadanko
na pole trapezu w zależności od pól trójkątów, jakie utworzone są przez przekątne
i boki rombu, pamiętacie? Ptrapezu = (√P1 + √P2)2 = P1 + P2 + 2√P1P2.
Ten wzór można wykorzystać przy rozwiązywaniu tego zadanka.
9 kwi 01:17
Basia:

Trójkaty APB i CPD są podobne
| | AB | |
Skala podobieństwa s= |
| =2 |
| | CD | |
P
ABC=s
2*P
CPD=4*P
CPD
CP=x ⇒ AP=2*CP=2x
DP=y ⇒ BP=2*DP=2y
| | 2x*y*sin(180−α) | | x*y*sinα | |
PAPD= |
| =2* |
| =2*PCPD |
| | 2 | | 2 | |
| | x*2y*sin(180−α) | | x*y*sinα | |
PBPC= |
| =2* |
| =2*PCPD |
| | 2 | | 2 | |
P= P
CPD+P
APB+P
APD+P
BPD=
P
CPD+4*P
CPD+2*P
CPD+2*P
CPD=9*P
CPD
9 kwi 01:20
Bogdan:
Ja rozwiązałem je tak.
P − pole trapezu,
P1 − pole dolnego trójkąta,
P2 − pole górnego trójkąta,
P3 − pole lewego oraz pole prawego trójkąta.
Skala podobieństwa dolnego do gornago trójkąta k = 2
Wobec tego P1 = 4P2,
P3 = √P−1P2 = √4P22 = 2P2
P = P1 + P2 + 2P3 => P = 4P2 + P2 + 2*2P2 = 9P2
P2 = 19P
P1 = 49P
P3 = 29P
9 kwi 01:25
Bogdan:
albo P = (√P1 + √P2)2 => P = (√4P2 + √P2)2 => P = (3√P2)2
P = 9P2 => P2 = 19P
9 kwi 01:29
Basia: Wiedziałam, że wykorzystasz wzór, ale on nie jest, zdaje się, powszechnie znany.
Monia musiałaby go najpierw udowodnić. Czy się mylę ?
9 kwi 01:33
Bogdan:
Masz rację Basiu, ale ja rozwiązywałem teraz dla własnej przyjemności. Monia musiałaby
jednak ten wzór wyprowadzić, a przy okazji rozwiązałaby swoje zadanie.
9 kwi 01:35
Bogdan:
To teraz ja wrzucę zadanko o trapezie.
Udowodnić, że w każdym trapezie suma kwadratów długości przekątnych równa się
sumie kwadratów długości boków nierównoległych powiększonej o podwójny iloczyn
długości podstaw.
9 kwi 01:41
Eta:
Ja podobnie jak Ty Bogdanie.
oczywiście P1= 4P2 z podobieństwa
natomiast
P3 =P4= 2P2
też z podobieństwa, bo ΔAFB i Δ AFD gdzie F − p−t przecięcia przekątnych
,bo mają wspólną wysokość
poprowadzoną z wierzchołka A
podstawami ich są odcinki BF i FD
skoro BF : FD = 2
więc P3 =P4= 2P2
zatem: P= P1 + P2 + 2P3 = 4P2 +P2 + 4P2= 9P2
dalej juz wiadomo.
9 kwi 01:46
Basia: Nie chce mi się rysować.
ABCD trapez
CC
1 i DD
1 wysokości
z tw.cosinusów
AC
2 = AB
2+BC
2−2AB*BC*cosβ
BD
2 = AB
2+AD
2−2AB*AD*cosα
AC
2+BD
2 = AD
2+BC
2+2AB
2−2AB*AD*cosα−2AB*BC*cosβ=
AD
2+BC
2+2AB(AB − AD*cosα−BC*cosβ)
AC
2+BD
2=AD
2+BC
2+2AB(AB − AD
1−BC
1)=AD
2+BC
2+2AB*CD
c.b.d.o.
9 kwi 02:03
Eta: Ja już mam rozwiązanie

pisać? ten dowód?
9 kwi 02:04
Eta: To ja daję inny sposób
9 kwi 02:05
Basia: A teraz pora spać! Dobranoc wszystkim!
9 kwi 02:05
Basia: Dawaj ! Jeszcze poczytamy !
9 kwi 02:07
Eta:
d
12 = h
2 +(a−x)
2 x −−− odcinek odcięty na podstawie "a"
d
22 = h
2 +(a−y)
2 y −−− podobnie
k
2 = h
2 +x
2 l
2 = h
2 +y
2
x+y= a − b
d
12 +d
22 = 2h
2 +2a
2 +x
2 +y
2 − 2ax − 2ay
d
12 +d
22 = k
2 − x
2 +l
2 − y
2 +2a
2 +x
2 +y
2 −2a(x +y)
d
12 +d
22 = k
2 +l
2 +2a
2 −2a( a−b)
d
12 +d
22 = k
2 +l
2 +2ab
c.b.d.o
Może być ?
9 kwi 02:14
Bogdan:
Piąteczka Basiu.
Też czekam Eto na Twój sposób.
9 kwi 02:14
Eta:
9 kwi 02:15
Eta: No co tak długo analizujecie ?
9 kwi 02:18
Bogdan:
No no

Eto, również piąteczka.
No to po pracowitym dniu pora na zasłużony odpoczynek.
Dobranoc
9 kwi 02:18
Eta:
Dobranoc
9 kwi 02:19
Basia: Też piąteczka !
9 kwi 02:20
Basia: Dobranoc!
9 kwi 02:21
Eta: 
Miłych snów!
9 kwi 02:21
Bogdan:
Dzisiaj, a właściwie wczoraj to raczej taki przegadany był dzień, widać było, że
dokuczał brak zadań. Za tydzień będzie lepiej.
9 kwi 02:22
Bogdan:
9 kwi 02:23
Eta: To teraz Wam powiem ,że "Monia" to jaaaaaaaa

9 kwi 02:25
Bogdan:
Ale nas podeszłaś
9 kwi 02:28
Eta: 
Basia nie miała co robić , więc dlatgo dałam Wam zajęcie

Dodranoc!
9 kwi 02:30
Bogdan:
Basia złakniona zadań pierwsza rzuciła się na pomoc, ale ja też długo nie
wytrzymałem, to dla Was
9 kwi 02:32
Eta: Dziękujemy ,

od Nas dla Ciebie.
9 kwi 02:35
Eta: 
9 kwi 19:20
9 kwi 19:23
xpt: Z tego co wiem, to na maturze nie trzeba udowadniać żadnego wzoru, z którego się
korzysta, byleby był on prawdziwy.
9 kwi 19:27
9 kwi 19:27
9 kwi 19:28
Basia: Przeciwnie, każdy trzeba umieć udowodnić !
Oczywiście nie mówię o wymaganiach szkolnych.
9 kwi 19:29
Basia: I byle był w tym zestawie, który CKE opublikowała !
9 kwi 19:30
Basia: W przeciwnym wypadku będzie jak z Timem. Czytałeś ?
9 kwi 19:31
tim: Ale, że jak..?
9 kwi 19:31
tim: A... z tymi wykładnikami pewnie..
9 kwi 19:35
Eta:
9 kwi 19:38
9 kwi 19:46
tim: Prawda w oczy kole
9 kwi 19:48
tim: Słyszałaś, że od tego roku znowu nowa podstawa... Co raz mniej rzeczy musisz umieć po
każdym z etapów. Jak ja będę pisał maturę, to będzie ile to jest 2 + 2 * 2 xD
9 kwi 19:50
xpt: Jak!? Gdzie!? Co !?
Ja bym się do OKE poszedł kłócić !
(w sumie to do OKE mam 3 minuty drogi, jak mi sygnalizacja świetlna będzie na złość
czerwone światło wszędzie dawała, więc mógłbym iść z każdą bzdurą :P ).
Umieć udowadniać, a udowadniać to dwie różne sprawy, zwłaszcza, że na egzaminach czas się
liczy i trzeba go oszczędzać ;)
9 kwi 19:54
Basia: Też bym się kłóciła ! Bo to skandal !
xpt. jak będziesz miał całkę do policzenia, w której trzeba pięć razy zastosować regułę
de l'Hospitala to nie pisz od razu =1 (na przykład), chociaż wiesz, że 1 bo wczoraj ją
liczyłeś.
Obleją Cię !
9 kwi 20:02