,,
mati: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ,wiedząc że pole podstawy wynosi
36cm2,a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy α=60stopni
9 kwi 14:32
xpt: pomagam
9 kwi 14:33
mati: dzięki
9 kwi 14:35
mati: 
9 kwi 14:49
xpt:

Oznaczenia:
ABCD − kwadrat będący podstawą
O − miejsce, w którym wysokość styka się z podstawą
H − wysokość ostrosłupa
z − krawędź podstawy
|FS| wysokość ściany bocznej
∢OFS kąt α
∢FOS kąt 90
o
Teraz do zadania:
W podstawie jest figura foremna. Czworotąt foremny to kwadrat.
Pole kwadratu wyraża się wzorem P=a
2
Dla powyżeszego rysunku będzie to
P=z2
Musisz znaleźć
H, żeby obliczyć objętość tego ostrosłupa. Pomocny będzie do tego
trójkąt widoczny po prawej.
Długości boków tego trójkąta po prawej napisałem wewnątrz trójkąta bo mi się po prostu
nie zmieściło na zewnątrz.
Kąt 90
o wziął się z tąd, ze wysokość H jest nachylona do podstawy właśnie pod kątem 90
o
;
)
Skąd wiadomo, że ten 3ci kąt ma 30
o ? Po prostu suma kątów w trójkącie musi być równa
180
o.
Trójkąt o kątach 30
o, 60
o, 90
o to połowa trójkąta równobocznego. H jest wysokością
| | 1 | |
tego trójkąta równobocznego, h jego bokiem, a c to połowa boku, czyli c= |
| h. |
| | 2 | |
Wysokość H obliczasz ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego.
Jeśli czegoś nie zrozumiesz, to
pytaj śmiało
9 kwi 14:59
xpt: Troche długo to zajęło, ale rysunek chyba 3 razy od nowa robiłem, bo był nieczytelny
;)
9 kwi 15:00
mati: h=9√3
9 kwi 15:04
mati: mozesz sprawdzić czy mi h dobrze wyszło
9 kwi 15:05
xpt:

Trochę mały obrazek, ale zawiera wszystko co potrzebne

Dorysowałem 2gą połową trójkąta równobocznego.
To duże H to jest odcinek |OS| czyli wysokość tego trójkąta.
P=36 więc z=6 (bo 6*6 = 36)
| | 1 | |
jeśli z=6 to c = |
| 6 = 3 |
| | 2 | |
h = 2c = 6
| | h√3 | | 6√3 | | 3√3 | |
H= |
| = |
| = |
| =3√3 |
| | 2 | | 2 | | 1 | |
9 kwi 15:13
mati: aha bo ja nie ten wzór wziełem
9 kwi 15:13
9 kwi 15:17
9 kwi 15:19
xpt: Dokładnie − z tego wzoru liczysz objętość.
Małe zastżeżenie. Objętość zwykle oznacza się wielką literą
V, a na rysunku zamiast
a, jest
z. Więc, jeśli byś miał takie same oznaczenia na rysunku jak ja to byś
musiał podać wzór:
| | 1 | | 1 | |
V= |
| * z2 * H = |
| * 36 * 3√3 |
| | 3 | | 3 | |
9 kwi 15:20
mati: ok
9 kwi 15:21
xpt: z=6 bo kwadrat ma pole 36
wzór na pole kwadratu jest a2 (u mnei na rysunku z2), a 62 = 36.
9 kwi 15:21
mati: v=36√3
9 kwi 15:22
mati: rozumiem wielkie dzięki tylko jak możesz to sprawdż v
9 kwi 15:22
xpt: zgadza sie
9 kwi 15:25