:(:(
Moń: Móglby ktoś zajrzeć. pomóc

Zad.
Ołowiany stożek , którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym o boku 6
√3 cm,
przetopiono na kulę. Oblicz objętość oraz promień tej kuli.
tim:

I <−− stożek, o przekroju trójkąt równoboczny, wynika z tego, że krawędź boczna oraz
średnica podstawy są równe.
d = l = 6
√3
r = 3
√3
Obliczasz objętość stożka, gdzie wysokość (H) będzie takie samo, jak w trójkącie
równobocznym o bokach 6
√3
II <−− kula. Jak obliczysz objętość stożka, która jest równa objętości kuli, podstawiasz
do wzoru:
43πr
3 = objętość kuli = objętość stożka.
Podstawiasz, obliczasz r kuli.