Graniastoslupy
by: Niby proste...
Podstawą graniastoslupa jest romb. Dlugości przekątnych podstawy i wysokości
graniastoslupa mają się do siebie jak 1:2:4. Objętość graniastoslupa wynosi 32cm3.
Oblicz dlugość krawędzi podstawy tego graniastoslupa.
9 kwi 19:13
Basia: Pomagam
9 kwi 19:16
by: dzieki
9 kwi 19:19
by: Jestem ciemna z matmy jak dwunasta w nocy! Nie rozkminiam, co to znaczy ten stosunkek
tych dlugości...
9 kwi 19:21
Basia:
d
1:d
2:H = 1:2:4
4d
1 = H
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2d
2 = H
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | d1*d2 | | H4*H2 | | H2 | |
Pp = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 16 | |
H
3 = 16*32=2
4*2
5=2
9=(2
3)
3=8
3
H=8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wylicz d
1 i d
1
długość krawędzi podstawy wyliczysz z tw.Pitagorasa
9 kwi 19:22
Basia:
a:b:c = 1:2:3 ⇔
a/b = 1/2
a/c = 1/3
b/c = 2/3
itd. dla dowolnych liczb
słowami: pierwsze1/pierwsze2 = drugie1/drugie2 = trzecie1/trzecie2
9 kwi 19:25
by: Wyszlo mi, że krawędź podstawy ma √5, dobrze?
9 kwi 19:25
by: O kurczeee! To takie proste, a ja jak widzialam zadanie ze stosunkiem to od razu sie
poddawalam! Dzięki Basiu

! Zapamiętam tę zasadę już na pewno
9 kwi 19:27
Basia: No to trzymaj się ! I nie wstydź się o takie rzeczy pytać.
9 kwi 19:33
Basia: a=√5.Dobrze.
9 kwi 19:34