:(
miŚ: Mógłby ktoś rozwiazać

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy wynosi 4x, a krawędź boczna 3x.
Oblicz objętość tego ostrosłupa.
9 kwi 19:25
xpt:

W podstawie jest kwadrat, więc przekątna kwadratu (d) wyraża się wzorem d=a*
√2
gdzie a=4x
czyli d=4
√2x
Wysokość ostrosłupa musisz wyliczyć, z trójkąta równoramiennego o podstawie
d i
ramionach
3x, jak oblicztyć wysokość trójkąta chyba nie musze tłumaczyć, nie ?
9 kwi 19:31
xpt:

tamten rysunek się nie wkleił więc zrobiłem 2gi
9 kwi 19:33
miŚ: Rysunek się nie pokazuje
9 kwi 19:33
miŚ: Ok, dziękuję
9 kwi 19:33
miŚ: MOżesz mi pomóc jak mam obliczyć tą wysokość
9 kwi 19:45
tim: d = a√2, gdzie a = 4x
H z Pitagotasa: (1/2d) 2 + H2 = (3x)2
9 kwi 19:46
miŚ: Możesz mi powiedzieć czy dobrze to rozwiązałam

(1/2 d)
2 + H
2= (3x)
2
(2
√2)
2+ H
2= 9x
2
8+ H
2= 9x
2
H
2= 9x
2− 8x
2
H
2=1x
2
H=1

Dobrze
9 kwi 19:53
tim: Nie.
2√2 a gdzie x wcięło?
9 kwi 19:54
miŚ: no jest ,ale mi się nie wpisało

jest tak:
(2
√2x)
2+H
2=9x
2
8x
2+H
2=9x
2
H
2=9x
2−*x
2
H
2=1x
2
H=1

dobrze
9 kwi 19:57
miŚ: H2= 9x2− 82 ***
9 kwi 19:57
miŚ: H
2= 9x
2−8x
2 zjadam dzisiaj
9 kwi 19:58
tim: H2 = X2
H = x
9 kwi 20:04
Velvet: dziękuje ślicznie
9 kwi 20:05