logarytmy
Tomasz: Określ zbiór wartości funkcji f(x)=log2x * log8x − log4x.
Nie mam pomysłu jak to uprościć.
Po zmianie podstaw na 4 otrzymałem log4x(2/3*log4x −1)
Oczywiście zał: x>0 Ma ktoś pomysł?
9 kwi 12:40
Bogdan:
Zapisz wszystkie logarytmy z podstawą 2
9 kwi 14:09
Tomasz: Zamieniałem. Wychodzi: (2(log2x)2 − 3log2x)/6 ?
9 kwi 18:21
Basia: Spróbujmy na "chłopski" rozum.
9 kwi 18:24
Basia:
log
2x=a ⇔ 2
a=x
log
8x=b ⇔ 8
b=x
log
4x=c ⇔ 4
c=x
(to z definicji logarytmu)
stąd:
2
a = 8
b = 4
c
2
a = (2
3)
b = (2
2)
c
2
a = 2
3b = 2
2c
a=3b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a = 2c
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czyli zgadza się mamy to samo do czego doszedłeś
| | 2(log2x)2 − 3log2x | | 2*log2x*log2x − 3log2x | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | log2x | |
f(x) = |
| *(2log2x − 3) |
| | 6 | |
3 = log
28
| | log2x | |
f(x) = |
| *(2log2x − log28) |
| | 6 | |
| | log2x | |
f(x) = |
| *(log2x2 − log28) |
| | 6 | |
| | log2x | | x2 | |
f(x) = |
| *log2 |
| |
| | 6 | | 8 | |
x∈(0;+
∞)
musisz teraz obliczyć granice
lim (x→0
+) f(x) i lim(x→+
∞)f(x)
9 kwi 18:35
Tomasz: Dzięki. No rzeczywiście. Ma to sens. Aczkolwiek raczej na pewno da się to zrobić bez
obliczania granicy. Są to zadnia przygotowujące do matury, na której (nie wiem czy
wiesz) nie ma już granic... Niedługo zostanie dodawanie i odejmowanie w zakresie 0−100
... straszne.
Ale dzięki raz jeszcze za rozwiązanie i pozdrawiam!
9 kwi 21:52
Bogdan:
Wydaje mi się, ze to zadanie trzeba rozwiązać bez stosowania granic, korzystając
z materiału dostępnego w obecym programie nauczania w szkole średniej.
9 kwi 22:07
Basia: No to bez granic !
t = log
2x
| | 2t2−3t | | 1 | | 1 | |
f(t) = |
| = |
| t2 − |
| t |
| | 6 | | 3 | | 2 | |
c=0
a>0 ⇒ ramiona paraboli do góry ⇒
| | −b | | 12 | | 3 | |
tmin=tw = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 23 | | 4 | |
| | 1 | | 9 | | 1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
ymin=f(tmin)= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| − |
| = |
| | 3 | | 16 | | 2 | | 4 | | 16 | | 8 | |
wartości max nie ma f(t) → +
∞
oczywiście może
czyli f(x) ∈ <−
316 ; +
∞)
o ile się nie pomyliłam w rachunkach, bo coś mi się tu nie zgadza
9 kwi 22:27
Basia: A nie ok. Wszystko się zgadza !
9 kwi 22:29
Bogdan:
f(x) = log
2x * log
8x − log
4x
x > 0
| | log2x | | log2x | |
f(x) = log2x * |
| − |
|
|
| | log28 | | log24 | |
f(x) =
13log
22x −
12log
2x
podstawienie: log
2x = t
f(t) =
13t
2 −
12t
Wykresem f(t) jest parabola posiadająca minimum w punkcie wierzchołkowym
W = (
34,
−316)
log
2x =
34 => x = 2
34
f(x) =
13 * (
34)
2 −
12*
34 =
316 −
616 =
−316
ten wynik można było od razu stwierdzić patrząc na W.
Zbiór wartości funkcji f(x): ZW
f: y € <
−316, +∞)
9 kwi 22:34
Tomasz: O. Dziękuję. Całkiem dobry sposób

Pozdr.
10 kwi 16:22