xyz
xyz: Dla jakich wartości parametru a równanie ax2−4x+3=0 ma tylko jeden pierwiastek?
9 kwi 21:46
xyz: ?
9 kwi 21:59
xyz: prosiłbym o pomoc:(
9 kwi 22:23
mathew: wyrażenia ma tylko jeden pierwiastek tylko wtedy gdy delta jest równa zero.
a dalej dasz sobie radę.
9 kwi 22:42
xyz: parametry w zadaniach to dla mnie ciemna magia
9 kwi 22:47
xyz: to że delta musi być równa zeru to juz wiem nie rozumiem tego parametru w zadaniu
9 kwi 23:02
Eta: Witam

Jak nie rozumiesz?
gdy a ≠0 i Δ=0 jest równaniem kwadratowym:
i ma jedno rozwiązanie podwójne gdy:
Δ=16 −12a więc 16 − 12a =0 <=> a=
1612 =
43
lub dla a=0 jest równaniem liniowym to :
−4x = − 3 => x =
34
odp: Równanie ma jedno rozw. dla
a = 0
lub dla
43.html">a= 43
9 kwi 23:31