matematykaszkolna.pl
MOŻE KTOŚ ZAJRZEĆ? Elka: MoŻE KTOŚ ZAJRZEĆ I ROZWIĄZAĆ NIE POTRAFIĘ...:( Oblicz objętość czworościanu ABCD , jeżeli I AB I = 2 cm , I AC I = I AD I = I BC I = I BD I = 3 cm, a I CD I = 5cm.
9 kwi 18:35
Basia: Podbijam. Kto rozwiąże ?
9 kwi 20:32
...:
9 kwi 21:29
Mariusz: czy wysokosć ostrosłupa będzie w środku okręgu opisanego na podstawie
9 kwi 21:31
b.: Tu jest dużo trójkątów równoramiennych, co upraszcza sprawę... ...można zrobić np. tak: niech E będzie środkiem AB. Możemy łatwo policzyć długość |DE| (rozważając trójkąt ABD) oraz |CE| (rozważając ABC). Spodek wysokości czworościanu opuszczonej z D leży na odcinku CE. Mamy trójkąt CED, w którym znamy długości wszystkich boków. Możemy więc policzyć długość wysokości opusczonej z D, która jest równa wysokości czworościanu... Idę o zakład, że Bogdan zrobi prościej emotka
9 kwi 21:35
Basia: Nie wiem ! Mam problem z tym zadaniem !
9 kwi 21:36
Basia: Prościej chyba się nie da ! Gratuluję b. emotka
9 kwi 21:39
Mariusz: świetnie rozwiązane Gratulacje emotka
9 kwi 21:42
b.: He he, ale w tym moim ,,rozwiązaniu'' nie ma żadnych rachunków emotka
9 kwi 21:46
Basia: No rachunki to "małe piwo". Wysokości DE i CE tr.równoramiennych z Pitagorasa. Pole ECD z Herona. Stąd i "zwykłego" wzoru na pole wysokość DD1.
9 kwi 21:50
Basia: b. zajrzyj jeszcze do 13381. Z kątami dwuściennymi jestem zdecydowanie "na bakier".
9 kwi 21:51
xpt: O! To znaczy Basiu, że Ty czegoś nie wiesz ? ;)
9 kwi 22:15
AnŻ: A na moje oko wychodzi trapez...
9 kwi 23:01
AnŻ: trapez równoramienny
9 kwi 23:02
Basia: Nienawidzę kątów dwuściennych ! Ja ich po prostu nie widzę !
9 kwi 23:04
Basia: Jaki trapez ? Tu nie ma żadnego trapezu !
9 kwi 23:06
Bogdan: Dzień dobry. Nikt jeszcze nie podał rozwiązania zadania, więc nie można na razie szukać prostszych rozwiązań. Podałeś b. ścieżkę dostępu do rozwiązania, zresztą przy tej liczbie i rodzaju danych ta ścieżka narzuca się. Sądzę, że jest to najlepsza ścieżka, diabeł jednak jak zwykle tkwi w szczegółach. Tym szczegółem jest wysokość H ostrosłupa. Najprostsze wyznaczenie długości tej wysokości będzie jednocześnie najprostszym rozwiązaniem zadania. Jak więc najprościej wyznaczyć długość H? Proszę o przedstawianie wszystkich obliczeń.
10 kwi 12:17
Coma13: Trójkąt ABC w podstawie ma identyczne wymiary jak ściana boczna ABD... policzę więc wysokość podstawy ( "b." zaproponował żeby środek AB chyba oznaczać jako E) więc liczymy z Pitagorasa trójkąt EBC → hAB2+(AB2)2=32 hAB2 = 32 − 12 = 8 ⇒ hAB = 22 Dostajemy trójkąt równoramienny CED którego pole możemy policzyć P=CE*H/2 = CD*DE*sin(CDE)/2 ⇒ CE=ED a CD=5 otrzymujemy H=5*sin(CDE) sinus kąta (CDE) obliczymy z cosinusa, którego policzymy z twierdzenia cosinusów...: (22)2 = (22)2 + 52 − 2*5*22cos(CDE) ⇒ 0 = 25 − 202cos(CDE) ⇒ cos(CDE) = −25/−202 ⇒cos(CDE) = 5/(42) = 52/8 sin2(CDE) = 1 − cos2(CDE) = 1 − 50/64 = 14/64 sin(CDE) = 14/8 H=5*sin(CDE)= 514/8 ....poprawcie mnie jeśli się myle
10 kwi 13:25
Coma13: bo jeżeli H mam dobrze to pole podstawy można zapisać z Herona i V=1/3 * Pp * H
10 kwi 13:29
Bogdan: Coma13 − Wynik jest dobry, ale można wyznaczyć długość H prościej, bez stosowania miar kątów i bez trygonometrii. Pole podstawy nie potrzeba obliczać z wzoru Herona, bo masz długości AB i EC.
10 kwi 13:38
Coma13: No z polem podstawy to prawda ze mam wysokość... a jak można policzyć to H prościej?
10 kwi 13:43
Bogdan: Na razie nie podam propozycji prostszego wyznaczenia długości H, bo chcę zobaczyć rozwiązania innych, może wśród nich będzie to najprostsze. Zaręczam jednak, że jest prosty sposób na wyznaczenie długości H i w Twoim Como13 rozwiązaniu między wierszami można ten sposób znaleźć.
10 kwi 13:52
Coma13: szczerze nie wiem ale za jakiś czas zobaczę co wymyśliłeś... ;−)
10 kwi 14:09
Coma13: Bogdanie widzisz że nie ma innych propozycji...wiec mógłbyś napisać jak można skrócić to rozwiązanie.... będę bardzo wdzięczny
10 kwi 19:10
Zajączek wielkanocny: przyniósł prezent Comie i Bogdanowi hABC = CC1 = 9−1 = 8 = 22 hABD = DC1 = 9−1 = 8 = 22 C1C2 wysokość CC1D wyprowadzona z C1
 25 32−25 7 
|C1C2|=8−

=

=

4 4 2 
 1 57 
PCC1D =

*5*U{7{2} =

2 4 
 1 
PCC1D =

*CC1*DE
 2 
57 1 

=

*22*DE
4 2 
57 

=2*ED
4 
 57 514 
ED =

=

42 8 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Wesołych świąt !
11 kwi 08:49
Coma13: no tez tak można... dzięki
11 kwi 12:37
Bogdan: Dziękuję zajączku wielkanocny. Twoje obliczenia można uprościć. Przyjmując oznaczenia zajączka wielkanocnego: C1 − środek krawędzi AB C2 − środek krawędzi CD |C1C2| = 127 |C1C| = 22 oraz H − wysokość ostrosłupa opuszczona z wierzchołka D na podstawę ABC. Nie potrzeba obliczać pola trójkata C1CD, wystarczy stwierdzić: |C1C|*H = |CD|*|C1C2| czyli 22H = 5 * 127 stąd H = 5742 To jest odpowiedź Comie13 o sposobie wyznaczenia długości H. Wróćmy do treści zadania. mamy wyznaczyć objętość podanego czworościanu. Nie chciałbym b., żebyś przegrał zakład. Można obliczyć objętość tego czworościanu bez wysokości H. Nie potrzeba wyznaczać długości H i można obliczyć objętość czworościanu. Potrzebna do objętości wysokość (i to nie jedna, ale nie H) jest już podana w zadaniu. Istnieje więc inny i prostszy sposób na obliczenie objętości czworościanu. Na razie jednak wstrzymam się z podaniem tego sposobu i zapraszam wszystkich do jego odkrycia. Przedstawię rozwiązanie tego zadania nowym sposobem po świętach. Życzę miłej i odkrywczej zabawy. emotka
11 kwi 12:42
Coma13: Bogdan mógłbyś przegrać...Zajączek by się ucieszył przynajmniej, nie można go zasmucać w czasie świąt emotka
11 kwi 12:47
Bogdan: Ja się z nikim nie zakładałem, więc nie przegram. Przegrałby ten, kto założyby się z b.. A swoją drogą, to niezła frajda nie tyle rozwiązywać zadania, co znajdować najprostsze rozwiązania.
11 kwi 13:07
Coma13: b. rozpisał nieformalny konkurs na najprostsze rozwiązanie...jak dla mnie nadal najprostszym jest moje, gdyż...nie wymaga myślenia tylko przepisywania i podstawiania do wzorów...ale napisane jest "szukajcie a znajdziecie"
11 kwi 13:11
Bogdan: rysunek Dzień dobry. Zobowiązałem się przedstawić najprostsze rozwiązanie zadania po świętach. Mamy wyznaczyć objętość V czworościanu, w którym: |AB| = 2, |AC| = |BC| = |AD| = |BD| = 3, |CD| = 5. |ED| = |EC| = 22 Nasz czworościan wygląda mniej więcej tak, jak na tym rysunku. Kąt DEC przy podanych długościach krawędzi jest rozwarty, chociaż dla wyznaczenia objętości V czworościanu nie ma to znaczenia. Spodek F wysokości DF czworościanu leży na prostej zawierającej wysokość EC podstawy ostrosłupa. Krawędź AB jest prostopadła do odcinka EC. PΔDEC = 547 to pole powierzchni trójkata DEC będącego przekrojem ostrosłupa wyznaczone wzorem Herona: PΔDEC = (22 + 5/2) * (5/2) * (5/2) * (22 − 5/2) = 547 Można też wyznaczyć wartość tego pola tak zrobił to zajączek wielkanocny. Płaszczyzna zawierająca trójkąt DEC jest prostopadła do płaszczyzny zawierającej podstawę ostrosłupa ABC. |AB| = 2 to długość krawędzi podstawy ostrosłupa Objętość czworościanu V = 13 * PΔDEC * |AB| => V = 13 * 547 * 2 = 567 Jak widzimy, nie było potrzeby wyznaczania długości wysokości ostrosłupa DF, bo rolę podstawy ostrosłupa spełnił tu trójkąt DEC, a rolę wysokości − krawędź AB. emotka Tak zresztą można wyznaczać objetości innych czworościanów. Trzeba wyznaczyć pole powierzchni PΔ określonego przekroju ostrosłupa i wziąć do obliczeń długość tej krawędzi a czworościanu, która jest prostopadła do wybranego przekroju: V = 13 * a * PΔ
14 kwi 18:53