ciagi
iza: ? n−4
an=−−−−−−−−−−−−−−− wykaż ze rosnący
n+2
5
an=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−wykaż że malejący
n+4
9 kwi 12:55
Eta:
Witam

zbadaj różnicę: a
n+1 − a
n
jeżeli ta różnica >0 −−− to ciąg rosnący
a jeżeli <0 −− to ciąg malejący
jeżeli = 0 −− to ciag stały
1/
| | n+1 − 4 | | n −4 | |
an+1 − an = |
| − |
|
|
| | n+1 +2 | | n+2 | |
| (n−3)(n+2) − (n−4)(n+3) | |
|
|
| (n+3)(n+2) | |
po redukcji otrzymasz:
licznik >0 i mianownik też ,bo n€N
więc różnica ta jest >0 −−− to ciąg jest rosnący
zad2/ podobnie , dasz juz radę
9 kwi 13:06
tim: Eta

, a ty nie w ogródku?
9 kwi 13:07
Eta: Nieeeeee
9 kwi 13:10
tim: Zostałaś właśnie obsikana
9 kwi 13:12
tim: Czytałaś może "Stary człowiek i morze"?
9 kwi 13:17
Eta: Tim>>> oczywiście ,że czytałam

To była obowiązkowa lektura szkolna!
A ja byłam bardzo obowiazkową uczennicą
9 kwi 13:34
tim: Bo właśnie czytam, i ta lektura mnie odraża...
9 kwi 13:35
Eta: Eeeeee tam, bardzo przyjemnie się czyta
9 kwi 13:38
tim: Szczególnie o tym jak jest opisane sikanie oraz same "Kurwa"...
9 kwi 13:38
iza: a nie n−6
9 kwi 14:32
Eta: Nie

jest dobrze
wiem już gdzie robisz błąd:0
nie zmieniłaś znaków w tym drugim wyrażeniu

!
zobacz:
−( n− 4)(n+3) = −n
2 +n +12
i teraz zredukuj i wyjdzie
6
widzisz już ?
9 kwi 14:40