funkcja
zioomalka: Dana jest funkcja f(x)=px2+px+2 . Dla jakich wartości parametru p funkcja ta jest:
a.liniowa
b.osiąga wartość najmniejszą
c.jest kwadratowa i ma dwa miejsca zerowe
9 kwi 22:01
zioomalka: a.p=0 ,b. p>0, c.p=8 <− chodzi mi o wyjasnie nie i zapis dlaczego tak
9 kwi 22:02
zioomalka: mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
9 kwi 22:23
Coma13: tzn pkt a. jest prosty... musisz wstawić p=0 wtedy nie dostaniesz na wykresie paraboli
tylko linie prosta... funkcja liniowa ma wzór f(x) = ax +b więc jak wstawisz p=0 to
dostaniesz 0*x2 + 0*x + 2 i wykresem będzie funkcja liniowa stała... y=2
9 kwi 22:26
Coma13: tzn mam nadzieje że to już rozumiesz i wiesz dlaczego musisz "wyzerować" to px2
9 kwi 22:27
Basia:
(a)
Funkcja ma być liniowa czyli nie może być funkcja 2 stopnia czyli współczynnik przy x2 =
0
czyli p=0.
(b)
funkcja kwadratowa − wykresem jest parabola
ma mieć wartość najmniejszą czyli ramiona paraboli muszą być skierowane do góry czyli
współczynnik przy x2 musi być >0 ⇒ p>0
(c)
ma być kwadratowa czyli p≠0 (bo dla p=0 jest stała czyli liniowa)
ma mieć dwa miejsca zerowe ⇔ Δ>0
Δ = p2 − 4*p*2 = p2−8p = p(p−8)
p(p−8) > 0
czy tę nierówność potrafisz sama rozwiązać ?
9 kwi 22:35
Coma13: w pkt b. funkcja kwadratowa osiąga wartość najmniejszą w momencie kiedy ramiona idą w
górę... wtedy wierzchołek jest wartością najmniejsza... a ramiona idą w gorę dla p>0 bo
wzór ogólny funkcji kwadratowej to ax2 + bx + c = 0
9 kwi 22:36
Coma13: Basiu a możesz mi też pomóc..

https://matematykaszkolna.pl/forum/13386.html
9 kwi 22:38
9 kwi 22:44