trygonometria
Coma13: sin
4x + cos
4x = m
Znajdź takie wartości parametru "m" dla którego istnieją rozwiązania równania.
Moje rozwiązanie:
sin
4x + cos
2x*cos
2x = m
sin
4x + (1−cos
2x)(1−cos
2x) = m
po uporządkowaniu...: 2sin
4x − 2sin
2x + 1 = m
stosuje podstawienie sin
2x=t i otrzymuje 2t
2 − 2t + 1 = m
Δ=4−8=−4<0 brak x
0 p=−b/2a = 1/2 q=−Δ/4a =1/2
czyli wychodzi mi ze m>=1/2
>> i TERAZ mam pytanie:
jak obliczyć ograniczenie z "góry" dla "m" bo wiem że nie może być na pewno większe niż 2
bo maksymalna wartość dla sin=1 i cos=1


9 kwi 22:19
Coma13: tzn "m" < 2
9 kwi 22:20
heh: w nawiasach miałaś napisać sin a nie cos no ale to pewnie tylko ci sie zle napisało
9 kwi 22:30
Coma13: tzn ale później mam dobrze

...a nawiasy no to błąd w przepisywaniu
9 kwi 22:32
heh: ok no to tłumacze
9 kwi 22:48
Mickej : to znaczy ja
9 kwi 22:49
Bogdan:
Podpowiedź.
sin4x + cos4x = (sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x = 1 − 12sin2(2x)
a więc sin4x + cos4x = m => 1 − 12sin2(2x) = m
sin2(2x) − 2 + 2m = 0
To jest równanie kwadratowe. Kiedy takie równanie ma 2 rozwiązania?
9 kwi 22:50
Mickej : heh jednak mi to troche zajmnie bo nie idzie to tak jak chciałem
9 kwi 22:52
Coma13: tzn Bogdan... i z tego dostane to swoje 1/2

tzn powinienembył chyba dostać... tylko ze rozpisując sin2x=2sinxcosx znowu dostane
cosinusa i co z tym później
9 kwi 22:55
Basia:
Błąd jest tutaj:
2t
2 − 2t + (1−m) = 0
i dopiero teraz Δ (po prawej musi być 0; Δ itd. to metoda rozwiązania równania
ax
2 + bx + c = 0)
a=2 b=−2 c=1−m
Δ=(−2)
2 − 4*2(1−m) = 4 − 8 +4m = 4m−4 = 4(m−1)
Δ>0 ⇔ m−1>0 ⇔
m>1
ale to jeszcze nie wszystko
ponieważ t=sin
2x ⇒ 0≤ t ≤1
czyli przynajmniej jeden pierwiastek musi spełniać te warunki
| | 2−2√m−1 | | 1−√m−1 | |
t1 = U{2−√4(m−1){4} = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
lub
1−
√m−1≥0 i 1−
√m−1≤2
lub
1+
√m−1≥0 i 1+
√m−1≤2
−
√m−1≥−1 i −
√m−1≤1
lub
√m−1≥−1 i
√m−1≤1
√m−1≤1 i
√m−1≥−1
lub
√m−1≥−1 i
√m−1≤1 to to samo co poprzednie
czyli:
√m−1≥−1 i
√m−1≤1
√m−1 zawsze jest większy od −1
czyli zostaje:
√m−1≤1
0≤m−1≤1
1≤m≤2
ale było przedtem
m>1
czyli razem
1<m≤2 czyli
m∈(1;2>
9 kwi 23:02
Bogdan:
Odpowiedz Como najpierw na pytanie: kiedy równanie kwadratowe ma 2 rozwiązania?
9 kwi 23:07
Coma13: tzn z tą Δ i m to zmasakrowałem... ale nadal mi się wydaje ze to jest coś nie tak... bo
jeśli jest dobrze to znaczy ze jest x spełniający równanie sin4x = cos4x = 2 a tak
patrze na wykresy funkcji w zbiorze wzorów maturalnych mi się nie wydaje to możliwe bo
przecież wykresy sin i cos są przesunięte względem siebie...
9 kwi 23:07
Coma13: no kiedy Δ > 0
9 kwi 23:09
Coma13: tzn sin4x + cos4x = 2
9 kwi 23:10
Coma13: nie przecież to jest NIE możliwe żeby sin4x + cos4x = 2.... a przynajmniej nie w
geometrii Euklidesowej (jak dla mnie)
9 kwi 23:13
Basia: | | π | |
A dla kąta x= |
| liczyłaś ? Jak nie to policz ! |
| | 4 | |
9 kwi 23:19
Basia: Nie to też nie sorry !
Mnie też się to nie zgadza ! Myślę !
9 kwi 23:22
Bogdan:
To zróbmy tak:
1 − 12sin2(2x) = m
Narysuj wykres y = 12sin2(2x) + 1
Teraz wyobraź sobie prostą y = m (wykres funkcji stałej) przesuwającą się
wzdłuż osi y od −∞ do +∞.
Zauważ takie położenia tej prostej, kiedy ona ma punkty wspólne z wykresem
y = 12sin2(2x) + 1
To będzie szukany przedział dla m.
9 kwi 23:24
Basia: Z postaci, do której Bogdan doprowadził to wychodzi dobrze, ale nie wiem gdzie tu jest
błąd !
9 kwi 23:24
Coma13: dla π/4 otrzymamy sin4x + cos4x = 1/2 (to moje 1/2 co policzyłem, jednak ja jestem
facetem, w szkole mam ksywkę "Przecinek" )
9 kwi 23:24
Bogdan:
Odp. m € <12, 1>
9 kwi 23:25
Coma13: tzn "m" jest parametrem a Ty ten parametr wrzuciłaś do Δ może trzeba jednak go zostawić
po prawej stronie..?
9 kwi 23:26
Coma13: Bogdanie a co jest źle w rozwiązaniu Basii ? Dlaczego Jej nie wyszło ?
9 kwi 23:27
Basia: Nie!
Bogdan ma zupełnie inną postać
sin
2(2x) − 2 + 2m = 0
tu w ogóle nie liczysz Δ
sin
2(2x) = 2−2m
0 ≤ 2−2m ≤1
2m≤2 i 2m≥1
9 kwi 23:30
Coma13: Dobra przynajmniej mam odpowiedź.... nie do końca to kapuje ale wielkie dzięki...a i nie
chciałem denerwować...
9 kwi 23:31
Bogdan:
Tak jest Basiu

ani Δ, ani nie rozpisujemy sin2x
9 kwi 23:31
Basia: A ja się "rąbnęłam" przy Δ
Δ=(−2)
2 −4*2*(1−m) = 4 − 8 + 8m = 8m − 4
8m−4≥0
8m ≥ 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√Δ =
√8m−4 =
√4(2m−1)=2
√2m−1
| | 2−2√2m−1 | | 1−√2m−1 | |
t1 = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
dalej tak jak poprzednio
9 kwi 23:35
Tymon: Problemem jest to ze nie zrobiles Coma założeń co do t. Gdyż t może być tylko od <0,1> wtedy
obliczasz wartość funkcji dla 0, 1 (skrajne punkty) oraz dolu paraboli czyli q co wyszlo
słusznie 1/2. Gdy podstawisz do funkcji 0 lub 1 wartość wynosi 1 wiec zw € <1/2, 1>
10 lis 15:40