
masakra z tymi zadaniami
Zad.
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole podstawy jest równe S, a kąt nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę α. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną
zawierającą krawędź boczną tego ostrosłupa i przechodzącą przez środek rozłącznej z nią
krawędzi podstawy. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
może będziemy się do czegoś odnosić
dane: S,α
kąt 1 to α
Twój przekrój to trójkat AEO
AB=BC=CD=AD=a
Pp=a2
a2 = S
a=√S
−−−−−−−−−−−−−−−
| a | √S | |||
DE = | = | |||
| 2 | 2 |
| √S | S | 5S | ||||
AE2 = AD2 + DE2 = a2 + ( | )2 = S + | = | ||||
| 2 | 4 | 4 |
| √5S | ||
AE = | ||
| 2 |
| a2 | ||
cosα = | ||
| OF |
| a | ||
OE=OF = | ||
| 2cosα |
| √S | ||
OE = | ||
| 2cosα |
| AE*EO*sinα | ||
P = | ||
| 2 |
| ||||||||||||||
P = | ||||||||||||||
| 2 |
| S√5sinα | S√5*tgα | |||
P= | = | |||
| 8cosα | 8 |
Ja liczyłam ze wzoru Herona r−ki paskudne!
wiesz , ze łatwiej ze wzoru cosinusów
wyliczyłam cos np β
a póżniej sin β
i wtedy wzór na pole z sinusem β
wtedy mniej koszmarne obliczenia
więc niech tak pozostanie.
bo rachunki koszmarne niestety
Rozumowanie prawidłowe!
| π | ||
cos | = tgα*ctgβ | |
| n |
| π | ||
cos | = tgα*ctgβ | |
| 4 |
| √2 | tgα | ||
= | |||
| 2 | tgβ |
| 2tgα | 2√2tgα | |||
tgβ = | = | = √2tgα | ||
| √2 | 2 |
| PO | ||
tgβ = | ||
| d2 |
| d2 | 2a2 | S | ||||
AO2 = PO2 + AP2 = Stg2α + | = Stg2α + | = Stg2α + | = | |||
| 4 | 4 | 2 |
| √S(2tg2α+1) | √2S(2tg2α+1) | |||
AO = | = | |||
| √2 | 2 |
| a2(1+cos2α) | |
=5a24 +a24cos2α− 2a√52*a2cosα*cosβ
| |
| 4cos2α |
!



!
W imię czego takie zadanka podawać



Nie rozumiem tego

?
| a | ||
DE= | ||
| 2 |
| a2 | 4a2+a2 | 5a2 | ||||
AE2 = AD2 + DE2 = a2 + | = | = | ||||
| 4 | 4 | 4 |
| a√5 | ||
AE = | ||
| 2 |
| a | ||
PF = | ||
| 2 |
| PF | ||
cosα= | ||
| OF |
| PF | ||
OF = | ||
| cosα |
| a | ||
OF = | ||
| 2cosα |
| a | ||
OE = | ||
| 2cosα |
| OP | ||
tgα= | ||
| PF |
| a*tgα | ||
OP = | ||
| 2 |
| 2a2 | a2tg2α | a2(2+tg2α) | ||||
OA2 = AP2 + OP2 = | + | = | ||||
| 4 | 4 | 4 |
| a*√2+tg2α | ||
OA = | ||
| 2 |
| a2(2+tg2α) | 5a2 | a2 | a√5 | a | |||||
= | + | − 2* | * | *cosβ | |||||
| 4 | 4 | 4cos2α | 2 | 2cosα |
| a2(2+tg2α) | 5a2 | a2 | a2√5 | ||||
= | + | − | *cosβ /:a2 | ||||
| 4 | 4 | 4cos2α | 2cosα |
| 2+tg2α | 5 | 1 | √5 | ||||
= | + | − | *cosβ | ||||
| 4 | 4 | 4cos2α | 2cosα |
| √5 | 5 | 1 | 2+tg2α | ||||
*cosβ = | + | − | |||||
| 2cosα | 4 | 4cos2α | 4 |
| √5 | 5cos2α + 1 − (2+tg2α)*cos2α | ||
*cosβ = | |||
| 2cosα | 4cosα |
| (5cos2α + sin2α + cosα − 2cos2α − sin2α | ||
cosβ = | ||
| 2√5cosα |
| √5*4cosα | ||
cosβ = | ||
| 2*5*cosα |
| 2√5*cosα | ||
cosβ= | ||
| 5 |
| 4*5*cos2α | 4cos2α | |||
sin2β = 1−cosβ = 1 − | = 1− | |||
| 25 | 5 |
| 5 − 4cos2α | ||
sin2β = | ||
| 5 |
| √5*(5−4cos2α) | ||
sinβ= | ||
| 5 |
| 1 | ||
P = | *AE*OE*sinβ | |
| 2 |
| 1 | a√5 | a | √5*(5−4cos2α) | |||||
P = | * | * | * | |||||
| 2 | 2 | 2cosα | 5 |
| a2√5−4cos2α | ||
P = | ||
| 8cosα |











